DAVOS 2022’de konuşan Alibaba Holding Başkanı tüketicilerin kendi karbon ayak izlerini ölçmeye imkan sağlayacak teknolojiler geliştirerek tüketicilerin kendi karbon ölçümlerini yapabilmesini sağlayacak şekilde geliştirilmesi için çalışmaların başlandığını duyurdu. Yani nereye nasıl seyahat ettiğimizi, nerede ne yediğimizi, ne satın aldığımızı ölçecek bireysel karbon izi takip cihazı gelişmiş şekliyle üretilecek.
Bana göre herkes bu cihazları gelecekte taşımak mecburiyetinde olacak. Ürettiği karbon miktarı kadar vergiye tabi olacak.
Dünyayı kirleten büyük sanayi devlerinin pisliklerinin vergisini bizler hürriyetimizle ödeyeceğiz.
Esas konulardan bir tanesi yarın seyahat etmek veya bir şeyler almak istediğinizde karbon kotanız dolmuştur. Hiç bir yer gidemezsiniz. Hiç bir şey alamazsınızla karşılaşabiliriz
Sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan çevre kirliliği ve küresel ısınma son yıllarda giderek artan bir sorun haline gelmiştir. Çevre kirliliği sonucu ortaya çıkan seragazları, tüm dünya ülkelerini etkisi altına almıştır. Sera gazları fosil yakıtların yanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde ortaya çıkan zararlı gazlar, ülkeleri piyasa temelli bir mali araç olan karbon vergisini uygulamaya geçirmeye zorlamıştır.
Karbon vergisi tek başına çevre kirliliği ile mücadele kapsamında yeterli olmamaktadır. Ancak bu vergi tüm dünya ülkelerinin ortaklaşa katılımları ile başarılı olabileceği bir vergi türüdür.
Bize yutturulmak istenen görüş açısı bu. Devam edelim.
Karbon vergisi piyasa temelli mali araçtır. Üreticilerin çevreye saldıkları karbondioksit gazı miktarı başına vergiye tabi tutulurlar. Böylelikle vergi mükellefi konumuna geçen firmalar, maliyetlerine sosyal maliyetleri de ekleyerek hem devlet bütçesine ek gelir sağlamakta hem de sosyal sorumluluk üstlenmektedir.
Bu savunmalarını okuyunca içimden sera gazı üreticilerine acımak geldi.
Türkiye’de karbon vergisi var mı?
Bu politika araçlarından biri olan karbon vergisi gerek ulusal gerekse uluslararası çalışmalarda da dikkat çeken konu başlıkları arasında yer almaktadır. Ancak dünyada bazı ülkelerde uygulanmakta olan karbon vergisi Türkiye'de henüz uygulanmamaktadır.
Şimdilik bu kadar.
Sizlere aşağıda iki tane web sayfası adresi veriyorum.
Birincisi Garanti Bankasının karbon ayak izi ile ilgili reklamı
İkincisi Karbon ayak izini ölçen sistemin üretimi için KOSGEB’in verdiği iki milyon TL’lik kredinin televizyon yayını.
1- https://www.paramedya.com.tr/devami/81259/garanti-bankasi-reklamina-buyuk-tepki/amp/
2-https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/video/detay/388/karbon-ayak-izini-olcen-sistem-gelistirdi