Irk ayrımcı yasalar

Bu gün bizlere demokrasi havariliği yapıp insanlığın, medeniyetin ne olduğunu öğretenlerin kimliklerini öğrenmeden dış görünüş veya bizlere senelerdir göstlerdikleri yüzleri ile tanıdığımız ABD nin kullandıkları bazı yasalardan bir tanesini tanıtmak istedim. JİM CROW yasaları.Belki bazılarına içlerini görmelerine yardım eder. Ne olduklarını görür ve anlarsak bu batı taklitçiliğinin toplumları nerelere götüdeceğinin görülmesinde yardımcı olurum.Tabiki görmek isteyene .İstemeyene bir şey anlatmanın imkansız olduğunu geçde olsa farkına vardım. Gelelim konumuza.

Jim Crow yasaları (İngilizceJim Crow laws), 19. ve 20. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nin güney eyaletlerinde çıkartılmış ırki ayırmacı (segregationist) yerel yasalardır. Yasalar, ABD'deki yeniden yapılanma döneminde Siyahilerin elde etmiş olduğu politik ve ekonomik kazançlara karşı çıkarılmıştır. Yasalar, Afro Amerikalılar ile Beyazların sosyal ve politik hayatta ayrı kurumları kullanmalarını amaçlamış ve "ayrı, ama eşit" (İngilizceseparate but equal) yasal doktrini ile temellendirilmişti.

Durham, Kuzey Karolina'daki bir otobüs durağında "Colored Waiting Room" (Renkli Bekleme Alanı) yazan bir tabela, Mayıs 1940. Bile yazılmıştır.

Demiryolları ve tramvaylarda ırk ayrımını benimseyen ilk yasa 1875'te Tennessee'de kabul edilmiş ve takip eden dönemlerde tüm Güney eyaletlerinde demiryollarında ırk ayrımı uygulamasına gidilmiştir. Bu yasaları uygulayan eyaletlerde "Sadece Beyazlar İçin" ve "Siyahlar" tabelaları asılmıştır. Uygulamalar daha sonra oteller, tiyatrolar, kütüphaneler, asansörler ve okulları da kapsar hale gelmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi, 1954 yılında devlet okullarında ırksal ayırmacılığı Brown v. Board of Education davasında anayasaya aykırı bulmuştur. Bu kararın eyalet bazında uygulanması ise uzun yıllar sürmüştür. Geriye kalan Jim Crow yasaları, 1964 Medeni Haklar Yasası ile 1965 Oy Hakkı Yasası sonucunda yürürlükten kalkmıştır. Tarihe dikkat edin. 1965 . Biraz geç kalmamışlar mı? Irak ve Suriye'ye ne zaman demokrasi gelecek dersiniz ?

Onlar bu vaatle oraları işgal etmediler mi?