Sevgili Peygamberimiz (sav) şöyle buyuruyor:‘’hiçbir ana baba evladına iyi bir eğitimden, iyi bir ahlaktan daha değerli miras bırakamaz.’’ (Tabarani)

Öncelikle çocuğumuzun ilkokula başladığı dönemlerden bilgi vermek uygun olacaktır. Bir çocuk okul çağına geldiğinde artık kendi ayakları üzerinde durabilme savaşı başlamıştır. Dışarıya ilk açıldığında kendini güvende hissetmez. Önceleri korku yaşayabilir. Eğer o gün gelene kadar evde olan çocuğa okul hakkında güzel şeyler söylenirse çocuk okula gitme endişesi yaşamayacaktır. Evde bir hata yaptığında ‘’seni okula vericem’’ cümlesi bir ceza yeri gibi kullanılmışsa çocuk zamanı geldiğinde okula gitmemek için elinden geleni yapacaktır. Kardeş kavramı da çok önemlidir. Eğer çocuğun yeni bir kardeşi olmuşsa,  ailesinin kardeşi ile daha iyi ilgilenebilmek için, kendisinin  evden uzaklaştırıldığını düşünür.

İlk okula başladığında çocuk aile ortamından çıkar ve dış dünya ile daha iç içe olur. 11 yaşlarına geldiğinde artık ergenlik dönemleri başlar. İlk okul döneminde yaşadıkları ergenlik dönemine girmeye başladığında çok önemlidir. Bu sebeple ergenlik sorunlarını kolay atlatmanın bir yolu da okul öncesi dönemde olduğu gibi ergenlik öncesi dönemde de çocuğu anlamaya çalışıp onunla daha çok vakit geçirilmeli ve tepkilerimizi ona göre serin tutmalıyız. İlkokul döneminde çocuğun fiziksel gelişiminin durağanlaşmasından dolayı, mantıklı düşünmeye başlaması, ben merkezciliğinin azalması, yaşıtlarının önem kazanması, bellek ve dil becerilerinin gelişmesi, bilişsel becerilerinin artması yanında spor ve güç becerileri de artar. Artık fikirlerini beyan etmeye başlar ve dış dünyaya ilgisi artar. Çocuk için arkadaşları ve öğretmenleri çok önemli bir dönemdir. Başarılı görünmek onun için çok önemlidir. Başarısızlığa tahammülü yoktur. Arkadaşlarının yanında asla aşağılanmak istemez. Başarılı olmanın  onun gelişmesine olumlu katkıları olacaktır. Bu sebeple başarılı olabileceği aktivitelere yönlendirmek, kendisini iyi hissettirecektir. Hem arkadaşlarıyla birlikte oynamak ister, hem de onlar arasında en iyi ve en yetenekli görülmeyi ister. Kızlar kendi aralarında grup oyunları kurarken erkekler de hemcinsleriyle oyun kurmayı severler.

 Erkekler kızlardan daha hareketli bir dönem geçirirken kızlar daha sakindir. Kızlar sakince oynamak isterken erkekler gücünü kanıtlamaya yönelik oyunları tercih ederler. 9-10 yaşlarına kadar yavaşlamış olan fiziksel gelişim dönemi çocuğa daha sakin bir dönem yaşatırken, yine hızlı gelişim dönemleri başlar. 9-10 yaşlarına kadar erkek çocuklar kızlardan daha iri yapılıyken kızların ergenliğe daha erken girme dönemleri sebebi ile kızların birden boyları uzar ve erkekler daha kısa kalmış olurlar. Bu durum sebebi ile erkekler kızlara karşı  güç gösterisi davranışlarında bulunarak aşağılık kompleksini bastırmak isterler. Ne yazık ki aileler de bu durumun sebebini bilmediklerinden oğullarına çok yemeleri için baskı kurarlar. ‘’O kız seni geçti’’ cümleleri ile çocuğun kız arkadaşlarına karşı nefret duyguları beslemesine sebep olurlar.

Aslında eğitim eş seçimi ile başlar ve altı yaşında karakteri oturmuş olur. Bu yerleşen karakter ilkokul dönemlerinde birey olmaya başladığı için kendini göstermeye başlar. Bu sebeple okul dönemindeki bir çocuğun davranışlarına ebeveynlerinin aynası denmektedir. Çünkü bir çocuk ebeveynlerinden gelen genlerin yanında henüz anne karnındayken bant kaydı gibi kaydetmeye başladığı her şeyi ihtiyacı olduğunda ortaya çıkarmaya başlamıştır okul döneminde. İşte bu sebeple çocuk ailesinin aynasıdır denir.

Küçük çocuğumuz dışarıya çıkmaya başladığında öğrendiği küfürleri büyüklerinin yanında yarım dille söylediğinde büyükleri ona gülerse veya buna benzer birçok ileride hoşumuza gitmeyecek davranışta bulunduğunda onu destekleyici cümleler kurarsak ilkokula başladığında, daha önce çocukça bulduğumuz davranışlar artık sorun olarak karşımıza çıkar. Artık çocuk dışarıya açılmış bir bireydir artık. Küçükken her ne yaparsak sonrasında karşımıza çıkacaktır. Dikkat etmeli ve geleceğe yönelik düşünmeliyiz.

Çocuğunuzun dışa açılma yaşı geldiğinde  yanlış davranışlarda bulunmasını ve bozuk karakterli olmasını istiyorsanız onun karakter eğitimini önemsemeyin.