Geçenlerde bir mağaza girip T shirt fiyatı sordum. Tezgahtar 150-200 TL arası dedi ve almadan çıktım. On on beş dakika sonra telefonuma gerçek fiyatın 50-55 Tl arasında olduğu tezgahtarın yanlış fiyat verdiği mesajı geldi. 
İsmimi veya telefon numaramı söylememiştim. Nereden ve nasıl bu bilgiye ulaştıklarını bir türlü anlayamamıştım. Araştırayım dedim. Bakın nelerle karşılaştım. Cebimizde taşıdığımız telefonun hiçbir mahremiyeti saklayamayacağınız en büyük düşmanınız olduğunu bilmenizde büyük bir fayda olduğu kanaatindeyim.
Augmented Reality, yani Artırılmış Gerçeklik günümüzün en popüler konularından biri. Firmalar ürünlerini pazarlamak için artırılmış teknoloji üzerine yatırım yapıp, karlı işler çıkarabiliyorlar. Peki bu çoğu firmanın peşinden koştuğu AR nedir?
Artırılmış Gerçeklik
Cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesine denir. Bu teknolojiden faydalanabilmeniz için; bulunduğunuz ortamda internet erişiminin ve elinizde artırılmış gerçekliği tanımlayacak cihazların (akıllı gözlük, akıllı telefon ya da tablet) bulunması gerekir. Ayrıca Augmented Reality üzerine tanımlanmış olan uygulamalardan birinin bu cihazınızda yüklü olması da şart. Bu koşullar gerçekleştikten sonra; Augmented Reality için tasarlanmış görseli cihazınızdaki uygulama ile tanımladığınızda, cihazınız görseli algılıyor ve yeni bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz.
Microsoft’un ürünü olan Hololens ve Meta adlı firmanın AR 2 adlı gözlükleri artırılmış gerçeklik alanında öne çıkan ürünlerden.
Artırılmış Gerçeklik Kullanım Alanları Nelerdir?
PAZARLAMA
Augmented Reality denince akla ilk gelen sektörlerden biri pazarlama. Firmalar, ürünlerini daha interaktif bir şekilde pazarlamak için şu an bu teknolojiyi kullanarak yaptıkları uygulamaları tercih ediyorlar. Bu şekilde müşteri etkilemek daha kolaylaşıyor ve çıkan kampanyalar farklılık yaratıyor. Aşağıdaki videodan da Pizza Hut’ın paket servis hizmeti için oluşturduğu AR uygulamasına göz atabilirsiniz. Bu şekilde marka akılda kalıcılığını arttırıp, vurgulamak istediği hizmete; videonun sonunda yer verdiği linklerle rahatlıkla yönlendirebiliyor.
EMLAK
Markaların dışında emlak firmaları da AR teknolojisini sıklıkla kullanabilir. Merak ettiğiniz bir evin camına asılacak olan ilandan, evin tanıtıcı videosunu izleyebilir; videonun sonunda yer verilecek ilan sahibi bilgilerinden de ev ile ilgilenen kişiye tek tıkla ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde bir dergide gördüğünüz eve de hızlıca ulaşabilirsiniz.
SİNEMA
Bir billboard da o hafta yeni çıkan filmin fragmanına rastladığınızı düşünün. AR uygulaması sayesinde; billboard’u cihazınızla tanımlayıp, filmin fragmanını cep telefonunuz üzerinden izleyebileceksiniz. Bilet satın almak istiyorsanız da; videonun sonunda çıkan linklerden kolaylıkla seans bilgilerini öğrenip, bilet temin edebileceksiniz. Google Glass için geliştirilmekte olan fragman izleme uygulaması bu teknolojinin bir göstergesi.
CİHAZ KURULUMU VE TAMİR
Elektronik cihazınızı yeni aldınız ve nasıl kurulacağı konusunda sıkıntılar yaşıyorsunuz. Cihazınızın interaktif kutusu sayesinde, kurulum videosu karşınıza çıkabilir. Böylece artık el kitapçıklarını okumanıza gerek kalmaz.
Aynı şekilde bir sıkıntıyla karşılaştığınızda tamir için de servisi çağırmanıza gerek kalmayabilir. İlk etapta siz tamir etmeyi deneyebilirsiniz. Hyundai markasının bunun için geliştirdiği uygulamaya aşağıdaki video üzerinden ulaşabilirsiniz.
DEKOR
Bomboş bir eve çıkıyorsunuz ve evi nasıl dekore edeceğiniz hakkında ürünleri satın almadan bilgi sahibi olmak istiyorsunuz. AR teknolojisi ile ürünlerin, evinizde nasıl durduğunu kolaylıkla görebilirsiniz. Hatta IKEA firması 2014 kataloğuna bu teknolojiyi entegre etmişti.
TURİZM
Hiç bilmediğiniz bir ülkede geziyorsunuz ve karşınıza tarih kokan bir bina çıktı. Hemen geçmişini öğrenmek istiyorsunuz ama adını bilmiyorsunuz ki, Google Amca’ya sorasınız. Hemen burada artırılmış gerçeklik teknolojisi devreye giriyor ve telefonunuz binayı tanıyarak, size hemen tarihini paylaşıyor. İşte turizm alanında kullanılması muhtemel senaryolardan biri
EĞİTİM
İnteraktif modellerle öğrenmek her zaman daha akılda kalıcı oluyor. Artırılmış gerçeklik teknolojisi de bir şekilde bunu sağlıyor. Aşağıdaki videodan dikdörtgenin ve üçgenin alanının artırılmış gerçeklik teknolojisiyle nasıl öğrenebileceğini görebilirsiniz.
ALIŞVERİŞ
Bir kıyafet almayı düşünüyorsunuz ama üzerinizde nasıl duracağı konusunda hiçbir fikriniz yok. İşte burada artırılmış gerçeklik uygulamarı devreye giriyor ve o kıyafeti bir şekilde sizin üzerinize yerleştiriyor. Böylece nasıl duracağı hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz.  Bu işin moda kısmı.
Tabii bir de süpermarkette gezerken ürünler hakkında detaylı bilgi almak için de kullanılma durumu var. Hangi ürünün sizin sağlığınıza göre olduğunu böylece rahatlıkla anlayabileceksiniz.
Bu sektörler dışında eğitim ve sağlık alanlarında da “Artırılmış Gerçeklik” uygulamalarının kullanılacağı ve sektörlerde büyük değişiklikler getireceği öngörülüyor.
SANAT VE MÜZELER
Müzeleri artırılmış gerçeklik teknolojisi ile gezebileceğiniz aklınıza gelmiş miydi? Ya da gördüğünüz tablo hakkında detaylı bilgiyi AR teknolojisi ile alabileceğiniz? Aşağıdan bir müzede nasıl kullabileceğini izleyebilirsiniz.
ORDU
Askerler zemin, hava şartları ve düşman kampları üzerine detaylı bilgiye artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde ulaşabilir. Bunun için geliştirilmekte olan akıllı gözlükler bulunmakta.
İNŞAAT
İnşaat alanında öne çıkan artırılmış gerçeklik gözlüğü DAQRI Akıllı Kask.
AR Üzerine Türkiye’den Örnekler
Ülkemizde AR üzerine çalışmalar gerçekleştiren en büyük firmalar Blippar ve Arox Bilişim. Blippar dünya çapında bir firma ve blipp fiilini de tüm dünyaya duyurmak istiyor.
Blippar’ın Fenerbahçe ile yaptığı kampanya, bu kampanyayla Fenerbahçe taraftarı; satın alacağı Fenerbahçe t shirt ini uygulamaya okutarak, Fenerbahçe’nin şampiyonluk pozunda yer almış oluyor.
Ülkemizde faaliyet gösteren Marshall boya da bu akıma uyanlardan ve geliştirdikleri Visualizer uygulaması ile birlikte duvar rengini uygulama üzerinde kullanıcılarına sunabiliyor. Böylece hangi renk daha güzel durur acaba sorusu, bu uygulamayla boyanmadan yanıtlanmış oluyor.
 Aynı zamanda kitap sayfalarını da bu uygulama ile birlikte çevirebiliyorsunuz.
12 Eylül 2017’de gerçekleşen Apple Konferansı’nda öne çıkan gelişmelerden biri yeni iPhone’larda iOS 11 sürümünün olacağıydı. iOS 11 ile birlikte artırılmış gerçeklik kiti olan ARkit tüm iPhone’larda yer almaya başladı.
Burada yeni çıkan tüm uygulamaları yazmak yerine Product Hunt’un oluşturduğu listeye göz atmanızı önereceğim. ARK it sayesinde deneyimleyeceğiniz uygulamaların bir kısmına üzerinden ulaşabilirsiniz.
Artırılmış gerçeklik teknoloji bize birçok alanda kolaylık sağlayacak gibi gözüküyor. Bu teknolojinin etkili bir şekilde anlatıldığı fütürist film Sight ile yazımızı sonlandıralım.
Kaynak:  http://www.teknolo.com/augmented-reality-nedir-hangi-alanlarda-kullanilabilir/