Erik, karpuz, kavun, çilek, kayısı ve diğerleri… Birbirinden lezzetli yaz meyveleri sıcak yaz günlerinde gerek tatları, soğuk ve bol sulu yapılarıyla, gerekse görünüşleriyle iştah kabartıyor. Ancak dikkat! Leziz yaz meyvelerinin içeriğinde meyve şekeri olarak bilinen früktoz fazla kullanılmasıyla, kan şekerinde yükselmeden, sık acıkmaya, gaz ve karın ağrısından obezite ve insülin direncine dek birçok şikayete ve hastalığa yol açabiliyor. Sağlıklı beslenme düzeni içerisinde 'ara öğünlerde' günde 2-4 porsiyon meyve tüketmek gerekiyor. Her bir meyvenin, yenilirken dikkat edilmesi gereken kuralları vardır. Bunlar;
1.3 ÜÇGEN DİLİM KARPUZU AŞMAYIN
Yüzde 95'i sudan oluşur. Bu yönüyle yaz meyveleri arasında su oranı en yüksek olanıdır. Karpuz içerisindeki citrulin sayesinde Alzheimer ve kalp-damar gibi pek çok hastalığa karşı da meydan okuyor. Buna karşın glisemik etkisi yüksek bir meyvedir. Kilo verdirici etkisi ise sanılanın aksine yoktur. Hatta bu masum görünümlü meyve tam bir şeker deposudur. Bu nedenle gün içerisinde 3 üçgen dilimden fazla tüketilmemesi gerekiyor. Aksi halde hem vücuda aşırı şeker yüklenmesine neden oluyor hem de kilo aldırabiliyor.
2.“ÇOK AZ” DEMEYİN; GÜNDE 1 İNCİR YETERLİ
Diğer meyve ya da sebzelerden daha fazla lif içeriğine sahip olan incir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla da kemik ve dişlerin oluşumuna büyük katkı sağlıyor. Kansere karşı büyük bir savaşçı. Buna karşın karbonhidrat içeriği en yüksek meyvelerden biri. Yalnızca 1 tanesi bir porsiyon meyveye denk geliyor. Kilo problemi yaşamamak için çok dikkatli olunmalı.
3. GÜNDE 15 KİRAZI GEÇMEYİN
Tam bir böbrek dostu olan kiraz ödem söktürmenin yanısıra, vücudu zehirli maddelerden temizliyor. Stresi yok edici özelliğinin yanında menopoz döneminde fayda sağlıyor. Buna karşın kan sulandırıcı ilaç kullananların çok dikkat etmeleri gerekiyor. K vitamininden zengin olması nedeniyle aspirin etkisi yaratıp kanı sulandırıyor. 1 porsiyon kiraz 15 adetten oluşuyor. Siz siz olun gün içinde bu sayıyı geçmeyin. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız çok daha dikkatli davranın.
4. YEŞİL ERİĞİ ‘’TUZA BATIRIP’’ YEMEYİN
Erik deyince “bir hoş” olmayan yoktur herhalde! Kimileri de tuza bandırıp yemesini seviyor. Fakat tuza bandırıp yemek hipertansiyon riskini arttırabiliyor. Kalp ve böbrek hastalıklarından karaciğere çok sayıda hastalığa deva niteliğinde olan erik, buna karşın içeriğindeki asitli yapı nedeniyle sindirim sistemi hassasiyeti olan ve özellikle diş çürükleri olan çocuklar için zararlı olabiliyor. Yeşil eriğin bir porsiyonunda 10 tane bulunuyor ve günde 10 erik yemek kararında.
5. KAYISININ FAZLASI İSHAL YAPIYOR, ŞEKERİ DE CABASI
Malatya'nın sarı incisi kayısı, hem lezzeti hem faydalarıyla göz dolduruyor. Vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atmakta etkin olan meyve, aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırıyor. Bir porsiyonu 3 adet kayısıdan oluşuyor. Gün içinde kayısının nimetlerinden yararlanabilmek için 3 adet kayısı yemek yeterli. Aşırı tüketimi ishale yol açabildiği gibi kan şekerinin yükselmesine de neden olabiliyor. Bu nedenle şeker hastalarının dikkatli yemesi gerekiyor.