“İki bölüm halinde kaleme aldığım, Venezuela (Küçük Venedik) başlıklı yazımın birinci bölümü, gazetemiz tarafından 14 Şubat 2019 tarihinde yayımlanmıştır.”
I. Bölüm…
Venezuela’da Yaşanan Krizin Başlıca Nedenleri:
1-Ülkenin Doğal Zenginlikleri ve Enerji Kaynakları
2-Coğrafi ve Stratejik Konumu
3-Petrol Politikası
4-Millileştirme Siyaseti
II. Bölüm…
5-Venezuela Hükümeti’ nin Doğu Bloku Ülkelerine Yakınlaşması
*Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ nun, doğu bloku (Çin-Rusya-İran-Türkiye) ülkelerine yakınlaşması, Amerika Birleşik Devletleri’ ni oldukça tedirgin etmiştir.
*Rusya, Venezuela ile birlikte Güney Amerika Kıtası’ nda ortak askeri tatbikatlar yapmaya başlamıştır. Öyle ki; Rusya bölgede yapılan son tatbikata, nükleer bomba taşıyan iki adet  savaş uçağı göndermiştir. Bu tatbikatlar, Güney Amerika Kıtası’ nda  kontrolü kaybetmek istemeyen Pentagon’ u huzursuz etmiştir.
*Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti, ABD’ nin tüm muhalefetine rağmen, Venezuela hükümeti tarafından ülkede başlatılan idari ve teknolojik altyapı çalışmalarına bilfiil  iştirak etmiştir.
*Çin Halk Cumhuriyeti’ nin, Güney Amerika Kıtası’ nda ticaret hacmi yüzde iki bin (%2000) oranında artarken; Venezuela, Çin H.C. için önemli bir pazar haline gelmiştir. ABD’ li şirketlerin bölgedeki ticaret hacmi her geçen gün azalmaktadır.
6-Altın Politikası
*Venezuela,  altın rezervlerini işleyebilecek teknolojik alt yapıya sahip değildir. Bu rezervlerin işlenebilmesi için son dönemlerde İran, Türkiye, Çin ve Rusya ile yakın ticari ilişkiler geliştirmiştir. Bu durum altın piyasasını elinde tutan sermaye gruplarını rahatsız etmektedir.
*Türkiye ile Venezuela arasında yapılan hurda altın alışverişi, Birleşik Devletler tarafından tepki ile karşılanmıştır. Trump, ABD Senatosu’ ndan Venezuela aleyhine yaptırım kararı çıkartmakla beraber, Türkiye’ yi  de  hurda altın alışverişi  hususunda uyarmıştır.
*Venezuela Madencilik Bakanı, ülkesine uygulanmakta olan  ekonomik yaptırımlar nedeniyle, altın rafinajını İsviçre yerine, Türkiye’ de yaptıracaklarını  açıklamış; bu açıklama başta İsviçre olmak üzere dünya altın lobisinin tepkisini çekmiştir.
7-Uyuşturucu Ekonomisi
*Venezuela’ nın kayıt dışı en önemli gelir kaynağı uyuşturucu ticaretidir.  Güney Amerika Kıtası’ nın en fazla uyuşturucu geliri olan ikinci ülkesi konumunda olan Venezuela, bu konuda  ABD istihbarat birimi CIA ile çatışmaktadır. CIA, kıtadaki uyuşturucu trafiğini tamamen kendi kontrolü altında tutmak istemektedir.
8-İsrail İlişkileri
*Başkan Maduro, ABD’ nin Kudüs kararına karşı çıkan liderlerin başında gelmektedir. ABD’ nin İsrail destekli Kudüs kararını eleştirmiş, tüm baskılara rağmen mazlum Filistin halkının yanında olduğunu deklare etmekten çekinmemiştir.
*Yahudi sermayesinin Venezuela’ da  giderek pazar kaybetmesi.
9-Diğer Nedenler (Ekonomik, Toplumsal ve Siyasi Sorunlar)
*Batılı devletlerin Venezuela’ ya karşı merkantilist bir politika izlemesi, ülkede yaşanan iç çatışmaları daha da körüklemektedir.
*Başkan Nicolas Maduro’ nun, ülkenin efsanevi  lideri Hugo Chavez kadar siyasi karizmasının ve devleti yönetebilme beceresinin olmaması. Maduro’ nun halkın taleplerini tam anlamıyla karşılamaması ve reformist yönünün zayıf olması.
*Göç sıkıntısı ve işsizlik problemi.
*ABD’ de ikamet eden, zengin Venezuela Lobisinin, Başkan N. Maduro hakkında yaptığı olumsuz propagandalar.
*Halkın  kamplara  ayrılması, reformların yapılamaması, ekonomik tedbirlerin yetersizliği, bürokrasinin çürümüş ve hantal hali, rüşvet ve adam kayırma, sosyalist eşitlik ilkesinden uzaklaşılması, ordu içindeki görüş ayrılıkları, ülkede giderek zenginleşen bürokratik kesimin pervasız ve hukuk dışı davranışları, gelir adaletsizliği, enerji yetersizliğine bağlı olarak yaşanan elektrik kesintileri,  eğitim alanındaki problemler vs…
*Özetle, Venezuela son çeyrek asırda oldukça sıkıntılı günler geçirmekte olup; emperyal güçlere karşı adeta bir bağımsızlık mücadelesi vermektedir. Bu onurlu  mücadelenin başarıya ulaşması halinde, Güney Amerika Kıtası’ ndaki güç dengeleri tamamen değişecek ve ABD’ nin bölgedeki hegemonyası büyük oranda kırılacaktır.