Değerli okurlar. 26 Haziran 2023 tarihinde bu köşede “Müftümüze ve cami maslahatına dair” başlıklı bir yazı kaleme almış, ilimizin yeni müftüsü Sayın Mehmet Aşık’a hitaben kısaca: “Ülkemizin tüm camilerinde yılın 52 haftasında camilerde yardım toplanması gelenek oldu. Lütfen, bir ilki yapınız… Bir Cuma günü de olsa cemaatten para talep etmeyin. Lütfen ‘din hizmetleri’ başlığı altında para toplamayın. Din hizmetleri için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendi bütçesi var.” Demiştim.
Söz konusu yazım üzerine, Sakarya İl Müftümüz Mehmet Aşık Bey’le yaptığımız görüşme sonucunda tarafıma oldukça geniş içerikli ve aydınlatıcı bilgi notu gönderildi.
Gelen bilgi notunu paylaşmadan önce DİB bütçesiyle ilgili yazdığım “Din hizmetleri için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendi bütçesi var” olduğu konusundaki düşüncem, sadece bendenizin değil halkımızın kahir ekseriyetinin düşüncesiydi. Bu konudaki eksik kamuoyu algısını da düzeltmiş olayım.
Konumuzla ilgili Sakarya İl Müftülüğünden gelen açıklama:
“3 Mart 1924 yılında kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam dininin inançları ibadet ve ahlak ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek şeklinde üç temel görevi üstlenmiş anayasal bir kurumdur. Başkanlığın taşra teşkilatı olarak bu görevler, iller de İl ve İlçe Müftülükleri marifetiyle sürdürülmektedir.
Devletimizin Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis ettiği bütçenin %97,5’lik kısmı personel giderlerine, kalan % 2,5’lik kısmı da diğer harcamalara aittir.“
Meğer DİB bütçesinin neredeyse tamamı personel maaşlarına gidiyormuş. Tüm Türkiye’deki din hizmetleri, sadece hayırsever halkımızın yaptığı yardımlar üzerinden yürüyormuş.
Cami dışı din hizmetleri 2023 yılı itibarıyla DİB’in dokuz ayrı bakanlıkla imzaladığı işbirliği protokolleri çerçevesinde; Sakarya İl Müftülüğü tarafından ilimizde 16 ilçede 2600 personelle yapılan cami ve cami dışı din eğitimi hizmetlerini ana başlıklar altında kısaca paylaşayım:
Kur’ân Kurslarında okul öncesi (4-6 yaş grubu) çocuklara ihtiyaç odaklı, hafızlık ve hafızlık sonrası Arapça, İslami ilimler ve çevrimiçi Kur’ân dersleri müfredatıyla toplumun her kesimine her yaş grubuna ve her şartta sahih dini bilgiler aktarılması… Adalet Bakanlığı ile imzalanan protokole binaen ilimizde (Ferizli, Geyve, Hendek) bulunan üç cezaevinde tutuklu ve mahkûmlara yönelik Cezaevi Vaizleri ve Kur’ân Kursu Öğreticileri tarafından günlük ders ve seminerler verilmesi… Sağlık Bakanlığı’yla yapılan protokol çerçevesinde SEAH Merkez ve Korucuk Kampüslerinde üç din hizmetleri uzmanı hasta ve hasta yakınlarına manevi destek verilmesi… Tüm Türkiye’de DİB Gençlik Merkezlerinde gençlere orta ve yükseköğrenim öğrencilerine yönelik çeşitli atölyeler, değerler eğitim seminerleri, gençlik kampları ve gezilerle sosyal faaliyetler düzenlenmesi… Ailelere, ilimizde 8 adet Dini Rehberlik Bürosu tarafından evlilik öncesi ve sonrası aile ilişkileri konusunda manevi rehberlik edilmesi… İlimizdeki 11 çocuk evinde (kız ve erkek çocuklara özel) haftalık düzenli dersler verilmesi… Vaize hocalar tarafından iki adet kadın konukevinde misafirlere dersler verilmesi… İşitme ve görme engelli kardeşlerimize İşaret dili ve Bralle Alfabesi öğretilmesi, Kur’ân-ı Kerîm ve dini bilgiler verilmesi… Bağımlılıkla mücadele kapsamında hem bireysel görüşmeler hem de AMATEM ve ÇAMATEM’de yataklı tedavi gören bağımlı hastalara manevi destek verilmesi… Roman vatandaşlarımıza ve göçmenlere ev ziyaretleri, projeler ve manevi dersler yapılması.
Müftülük açıklamasının son paragrafı: “Hizmetlerimizi ‘İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır’ düsturuyla tüm insanlığın hizmetinde olma gayesiyle çalışan bir iyilik hareketi olarak tarif ettiğimiz Türkiye Diyanet Vakfı Sakarya Şubesi’ni insani hizmet çalışmalarıyla da destekliyoruz. Ramazan, zekât ve kurban kampanyalarının yanında “Bir damla su bir hayat” projesiyle Afrika’da açtığımız üç su kuyusuyla, “Hediyem Kur’ân olsun” projesiyle çoğunluğu Afrika’da yaşayan ve Kur’ân-ı Kerîm temin etme imkanı olmayan Müslüman kardeşlerimize hediye ettiğimiz Kur’ân-ı Kerîm’lerle, afet bölgeleri için hazırladığımız yardım paketleriyle ve “Hayata Başlarken” projesiyle ihtiyaç sahibi ailelerimizde evlilik hazırlığı yapan gençlere ‘gelin bohçaları’ ve yeni doğan bebeklere de ‘bebek bohçaları’yla şehrimizde, ülkemizde ve tüm dünyadaki kardeşlerimize el uzatmaya gayret ediyoruz.”
Sakarya Müftüsü Mehmet Aşık Bey’in verdiği kapsamlı bilgiler sebebiyle kendisine teşekkür ediyor, okurların bilgisine arz ediyorum.
Son olarak, çizgi filmler konusunda çocuklarımızı Cartoon Network ve LGBT destekçisi Disney’in tekelinden kurtaran Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrıca teşekkür etmek isterim.
İçeriğinde kilise, içki, domuz figürü ve gayr-i ahlaki sub-liminal mesajlar bulunmayan; çocuklara “namaz ve cami” kavramını öğreten, temel “İslami ve Ahlaki bilgiler” içeren TRT Diyanet Çocuk Kanalı neslimizin geleceğine hizmet ediyor.
TRT Diyanet Çocuk Kanalı yapımında hizmeti geçenlerden de Allah razı olsun.