Ramazan ayı boyunca yapılan beslenme hataları nedeniyle birçok kişi açlığını iyi yönetemiyor. Sinirli ve halsiz bir halde gezerken bağışıklık sistemleri düşüyor ve hastalıklara daha açık bir hale geliyorlar. Oysa bağışıklık sisteminizin tamda bu dönemlerde yüksek olması gerekiyor. Ramazan ayında dengeli beslenerek hem sağlığınızı geliştirebilir hem de kilonuzu yönetebilirsiniz. Bu yazıda sizlere dikkat etmeniz gereken noktalara ve sağlıklı yemekleri nasıl pişirebileceğinize değineceğiz.
Su Çok Önemli
Uzun saatler süren oruç nedeniyle vücudunuzun en fazla ihtiyaç duyduğu öge sudur. Ramazan ayında en sık yaşanan problemler arasında vücudun susuz kalması gelmektedir. Bu nedenle iftardan-sahura kadar geçen süre içerisinde muhakkak 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösteriniz. Eğer bunu sağlayabilirseniz çok faydasını göreceksiniz.
Ramazan Menüleri
Ramazan’da hem sahur hem de iftar menülerinizi planlarken dikkat etmeniz gereken birkaç noktaya değinmek gerekiyor.
En önemli nokta yüksek protein alırken karbonhidrat kaynaklarını mümkün olduğu kadar az ve tüketilen karbonhidratın gelisemik indeksi düşük kompleks karbonhidrat seçeneklerinden olmasına gayret etmelisiniz. Örneğin: Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf vb. Bunun nedeni yüksek ve basit karbonhidrat tüketimi arttığında vücudun fazla insülin salgılamasına bağlı olarak açlık hissiyatı daha kısa sürede oluşacaktır. Basit karbonhidratlar arasında sayılan poğaça, börek, çörek, kek, akıtma gibi (beyaz undan yapılmış) yiyecekler sahurda uzak durmanız gereken yiyecekler arasındadır.
• Kaliteli yağları sahura dahil edin. Örneğin: ceviz, badem, fındık ,avokado, zeytin vb. Bu sağlıklı yağlar sizin gün içindeki doygunluk hissinizi artırırken, gün içerisinde almanız gereken lif ihtiyacınızı bir miktar karşılayacaktır. Özellikle kalp, diyabet, tansiyon gibi hastalıkları olanların tereyağ, margarin, kaymak gibi doymuş yağ içeren kaynaklar yerine yukarıda sıraladığımız sağlıklı doymamış yağ seçeneklerini tercih etmeleri daha uygun olacaktır.
• Ramazan ayında gün içerisinde bir şey yiyip içilmediğinden ve genellikle yüksek karbonhidratlı beslenme sonucu sebze-meyve tüketiminin azalması sonucunda vitamin mineral eksiklikleri olabilmektedir. Bundan dolayı sahurunuza muhakkak bir miktar sebze-meyve ekleyiniz. Mümkünse yeşil yapraklıları bu öğüne koymaya gayret ediniz.