Resulümüzün bir emri olan nefsinize zulmetmeyiniz ne demektir ? Becerebildiğim kadar anlatmaya çalışayım . Bu günlerde popüler olan zulüm kelimesini biraz yanlış anlıyoruz gibime geliyor. Bazılarımız ise bu kelimeye aşırı alınganlıkla yaklaşıyorlar. Önce nefs kelimesini biraz açmak lazım gelirse Nefs kelimesinin, ruh, can, kan, benlik, iç, kalb, büyüklük, yücelik, irade gibi birçok manası vardır, fakat daha çok şu anlamda kullanılır:
Dine uymayan isteklerin kaynağı olarak kullanılır.
(Senin en Büyük düşmanın, seni çepeçevre kuşatan nefsindir.)[Deylemi]
Efendimiz burada belki de nefsin terbiye edilmemişini kastetmektedir. Terbiye edilmemiş bir nefsin nasıl sıkıntılar meydana getireceği vurgusu. Bir de her zaman dikkat edilmesi gerektiği.Terbiye edilmiş mülkün sahibinin istediği gibi yaşayan nefis bir bedende erenler gurubuna dahil olur dersem ne dersiniz ?
Gelelim zulüm kelimesine .
Zulüm, aslında: haksız muamele, adaletten ayrılma anlamına gelir.
Dince haram kılınan hususlardan biri niteliğiyle zulüm, toplumun da hoş görmediği ve insan haklarının çiğnenmesini temsil eden bir işlem olarak zararı görülen kötü ve yasak, insanlığa musallat bir belâyı temsil eder. Fail olarak düşündüğümüzde ise nefsine tabi olanların işledikleri günahı işleyen kastedilmektedir.
Bu şekilde konuyu araştırırken bir takvim yaprağında hiç düşünemediğim bir tarifle karşılaştım. Diyor ki bizde zulüm kelime olarak değişik anlamlarda kullanılmaktadır. Esas itibariyle ZULÜM bir malın üzerinde sahibinin izni olmaksızın tasarrufta bulunmaktır. Nefsin üzerindeki tasarruf Yaratana aittir. Birisi o izin içinde nefsi üzerinde tasarrufta bulunabilir. Onun emrettiğinin dışındaki tasarruf haramdır.
Her ne makam ve mertebede olursanız olun selahiyetlerinizi Hakka Hukuka göre kullanmanız serbesttir. Onun dışındaki tasarruflar hesaba dayalıdır. Bir gün bu muhakkak sorulacaktır. Onun için nefsinize zulmetmeyin. Nefsinizin üzerindeki tasarruf hakkınız size müsaade edilenler kadardır. Hesap gününün azabından korunun denmek istenmiştir. Siz ne dersiniz ? Doğru bir ifade gibi geldi bana.
Onun için ne yaparsak yapalım çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Kendimize verdiğimiz zarardan ziyade büyük hesaba dahil olan zulüm topluma doğru diye verdiğimiz yanlış değerleri meşrulaştırmaya çalışmak daha büyük veballer yüklenilmesine sebep olacaktır. Defterin hiç kapanmayacağı anlamanı gelmektedir. Bunun için neyin ne olduğu ve ne için olduğunun araştırılması için biraz tetkik gerekmektedir. Şu kısacık ömrün bir dakikasının bile boş geçirilmemesinin gerektiği anlatılmaktadır . Nefsi yarına göre terbiye etmek için bu gün ne yapılması lazım ise bu da gösterilmiştir. Geriye bir tek uygulama kalmaktadır. Hayırlara karşı .