Tabi ki her toprağa kafamıza göre ev yapamıyoruz. Bunun için bazı kriterlerin oluşması gerekiyor. Öncelikle eğer arazi köy yerleşim sınırları içindeyse, yani köy merkezindeki yaşam alanlarına yakınsa inşaat izni alınması gerekiyor.
Köy Yerleşik Alanı olarak adlandırılan köy sınırları içindeki arsalarda ev yapmak aslında tarla sınıfındaki arazilere ev yapmaktan daha kolay olduğunu söyleyebilirim.
Köy içindeki arsaya projelendirme yapıldıktan sonra projeye belediye ve muhtarlıktan izin belgeleri alındıktan sonra başlanabilir.
Tabii mimari projenin sınırlandırmaları ve dayatmaları her şehre, hatta her beldeye göre değişiklik gösterebilir.
Tabii bu mahalle statüsündeki yazlık arsalar için de aynı şey geçerli. Yazlık evlerin olduğu bir bölgede ev yaptırmak istiyorsanız evinizin projesinin o bölgenin belirlenen imar kurallarına uygun bir proje olduğundan emin olmalısınız.
Arsayı satın almadan önce bölgenin mimari özelliklerini öğrenmenin kolay yollarından biri de genellikle çevredeki evlere şöyle bir bakmaktır.
Elbette bazı kaçak yapılar maalesef yolumuza çıkabilir; ancak genelde belirli bir bölgenin mimari sınırlamalarını gösteren husus çevresindeki evlerdir.
Genellikle tek katlı ya da iki katlı müstakil evlerin bulunduğu bir yazlık bölgeden arsa bakıyorsanız burada iki katın üzerinde bir yapılaşmaya izin verilmediğini varsayabilirsiniz.
Tabii bu söylediğimiz şeyler arazi almak için etrafı gezerken işinize yarayabilir ancak satın alma işleminden önce söz konusu arazinin imar izin durumunu da mutlaka araştırın.
İmarsız Arsaya Ev Yaptırma Şartları
Gelelim izin ve ruhsat açısından işlerin zorlaştığı bölgelere; yani yerleşim merkezlerinden uzak olan imarsız arsalara, yani arazilere.
İmarı, yani yapılaşma izni olmayan yerlerde satın alacağınız arazilerde bağ evi yaptırmanın bazı koşulları var.
Bu koşullara uymadan yapılan tüm yapılar kaçak niteliğindedir ve yıkılır.
Bu koşullar;
Söz konusu arazinin kadastral yola en az 25 metrelik cephesi olması gerekiyor. Yola cephesi olmayan arazilerde herhangi bir yapılaşma mümkün değil.
Bu arazilere yalnızca bungalov tarzı mobil evler ya da konteyner yerleştirilebilir ama bu durumda da elektrik ve su getirmek mümkün olmayacaktır.
Yola cephesi olan imarsız araziye bağ evi olarak arazinin yüzde 5’i oranında yapı yaptırabiliyorsunuz.
Ancak oturum alanı yüzde 5’i geçemiyor; yani eğer 1.000 metrekare büyüklüğünde bir araziniz varsa ev projeniz de en fazla 50 metrekarelik bir oturum alanı olabilir.
Tabii 50 metrekarelik oturum alanına iki katlı bir ev de yaptırabilirsiniz, ancak iki katın üstü de kaçak sayılacaktır. Bu tür evler için maksimum kat sayısı 2 ve maksimum yükseklik 6 buçuk metredir.
Ne kadar büyük bir araziye sahip olursanız olun, en fazla 250 metrekarelik bir kapalı alana sahip olan ev yaptırabilirsiniz. Yani yüzde 5 sınırı, inşaat alanı olarak 250 metrekareye kadar geçerli oluyor.
Elbette bu bağ evi dükkân gibi bir ticari işletme olamaz. Eğer söz konusu arazide turistik bir iş yapmayı planlıyorsanız turizm imarlı arsalara bakmanız gerekiyor.
Nisan Ayı Kira Zam Oranı;
ÜFE 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,81, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 29,88 artış gerçekleşti.
Yani Nisan ayında kira sözleşmesi yapacak veya yenileyecek kiracılar için zam oranı en yüksek yüzde 29,88 olacak.
Örnek kira zammı hesaplama;
Kira 2.000 lira olsun. Buna göre;
Zam oranı: yüzde 29,88
Zam bedeli: 596 lira
Zamlı kira bedeli: 2.596 lira
Her zaman belirttiğim gibi, ev sahipleri ‘kiralar çok arttı’ bahanesiyle bu oranın üzerinde zam talep edemez, haksız tahliye isteyemez, suçtur. Ayrıca zam yılda bir kez olur, ara zam uygulayamaz. Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..