Bir birliktelikte iletişimin çözüm odaklı mı yoksa kavga odaklı mı gerçekleştiği ilişkinin seyrini belirler.
İletişim kavga odaklı gerçekleşiyorsa eğer, kişi, sen kendini ne sanıyorsun, bana ne söylemek istiyorsun, sen kimsin, bana bak, ne halin varsa gör, sen bir git de görüşürüz, sana mı soracağım gibi aşağılayıcı ve suçlayıcı kelimeler kullanır.
İletişim çözüm odaklı gerçekleşiyorsa da, kişi, bir problem mi var, canın mı sıkkın, yanlış bir şey mi söyledim, neden bağırıyorsun, bana kırıcı davranıyorsun, neden öyle söyledin ki gibi yumuşak ve anlamak için çözüme yönelik kelimeler kullanır.
Karşı tarafı tahrik edici cümle kalıpları, üstünlük taslamalar, küçümseyici tavırlar, karşı tarafı yok sayacak davranışlar, kaba tutumlar çözüm odaklı iletişimde görülmez.
Çözüm odaklı iletişim kuran insanlar daha naif yaklaşımlarda bulunurlar.
Bu da karşı tarafta yanlış tutum sergilediği duygusunu uyandırır.
Ortam istemsizce yumuşar.
Erkekler kendileriyle zıtlaşan kadınların üzerine istemsizce daha fazla giderler.
Bunun nedeni erkeğin güçsüz hissettiği noktada gücünü ispatlama arzusudur. Ama sinsice ama boy göstererek…
Erkeklerin üzerinde üstünlük göstermeye çalışan kadınlar yani kavga odaklı iletişim gerçekleştiren kadınlar erkekleri daha fazla huzursuz, mutsuz ederler.
Çünkü erkekler doğaları gereği güçlerini göstermek adına kavga etmeye müsait yapıdadırlar.
Çözüm odaklı iletişim kuranlarla çözüm odaklı, kavga odaklı iletişim gerçekleştirenlerle de kavga odaklı iletişim kurarlar.
İstisnalar tabii ki de vardır.
Hayatınıza aldığınız veya hayatınızda olan kişinin çözüm odaklı mı yoksa kavga odaklı mı iletişim gerçekleştirdiği ilişkinin daimi mutluluk ve huzuru için önemlidir. Bir ilişkinin geleceği iletişimdeki yaklaşım şeklindedir.
Sevgilerimle…
Mail: [email protected]