SAĞLIKLI BESLENMEYİ YAŞAM TARZINIZIN BİR PARÇASI HALİNE GETİRMEYE NE DERSİNİZ?
Sağlıklı beslenme ile kilomuzu kontrol altına almanın yanı sıra genetik olarak taşıdığımız kronik hastalık risklerine karşı da kendimizi koruyabiliriz.
Her küçük değişiklik büyük bir fark yaratır. Gelin, hayatımıza her hafta yeni bir alışkanlık katalım. Küçük değişikliklere alıştıkça, yaşam tarzınıza daha sağlıklı seçimler eklemeye devam edeceksiniz.
SAĞLIKLI BESLENME İPUÇLARI
İşlenmiş, paketlenmiş gıdaları kesiyoruz: Beslenmemizden, sağlıksız olan yiyecekleri çıkartacağız. İşlenmiş gıdanın yerine gerçek gıdayı koymayı, doğanın yarattığı şekle mümkün olduğu kadar yakın yemek yemeyi hedefliyoruz.
Daha az şeker: Liflerinden, kepek ve tohumlarından ayrılmış, işlenmiş tahıllar ve işlenmiş şeker alımını sınırlıyoruz. Bunlar, hızlıca sindirilip kana karıştıkları için glisemik indeksleri yüksektir; ani kan şekeri ve insülin artışlarına sebep olurlar.
Daha az tuz ve daha az sodyum : Tuz yerine aromalı otlar ve baharatları denemelisiniz. Limon suyu, sirkeler ve acı tat veren baharatlar tuz gereksinimini azaltır. Sodyum; hazır ve işlenmiş olarak satılan paketlenmiş yiyecekler, konserveler ve işlenmiş et ürünlerinde bulunmaktadır. Ürün etiketlerine ve içinde bulundurdukları sodyum oranlarına dikkat etmelisiniz.
Bitkisel bazlı proteinler: Hayvansal proteinlerin gerekliliği tartışılmaz ama beslenmenizde mutlaka bitkisel protein kaynaklarına da yer vermelisiniz. Lifli beslenme sağlığınız için çok yararlıdır; haftanın iki günü baklagillerle eşsiz lezzete sahip salatalar hazırlamayı denemelisiniz.
Daha az doymuş yağ: Önerilen günlük yağ alımı, günlük ihtiyacımız olan kalorinin %30’unu aşmaması yönündedir ve %10 doymuş yağ asitleri, %15 tekli doymamış yağ asitleri ve maksimum %6-%10 çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşmalıdır.
Alışveriş önemli: Alışverişte organik ve mevsimsel tercihler: Mümkün olduğunca yerel üreticilerden, köy pazarları ve doğal, geleneksel usulle üretim yapan yerlerden alışveriş yapmaya gayret edin. Önceden haşlayıp buzluğa koyacağınız nohut, barbunya, kuru fasulye gibi baklagiller, kullanılmaya hazır sebze ve tavuk suyu küpleri, köfteler, et ve balık her zaman imdadınıza yetişir. Sağlıklı beslenme işte bu kadar kolay.