Bugün, bana göre asrın hastalığı olan öğrenilmiş çaresizlik adıyla anılan bir hastalıktan söz edeyim istedim. Ben doktor değilim. Bu konuda toparlayabildiğim bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.Çok arzu ettiğim şu ki dinimizi çok iyi bilen birisinin bu konuyu KADER açısından yorumlaması. Önce tarifini yapalım isterseniz.
Başarısızlık sendromu ve öğrenilmiş çaresizlik sendromu, kişinin sonuca ulaşamaması durumunda sonucu değiştirmeyeceğine karşı oluşan ruh halidir.
Kazanılmış başarısızlık sendromu ve ya öğrenilmiş çaresizlik sendromu, kişinin göstermiş olduğu tepkilerin sonuca ulaşmaması durumunda, sonucu değiştiremeyeceğine karşı oluşan inanç ile gelen bir ruh hali durumudur. Kişi eğer çok sayıda başarısızlık yaşadıysa;  nasıl olsa olayların kontrolünün kendisinde olmadığını, başarıya ulaşamayacağını düşünerek adım atmaz.
İnsan hayatında çaresiz kalınan durumlar olması doğaldır. Belli konularda çözüm üretmek güçtür ya da kişi çaresiz kalabilir. Ancak öğrenilmiş çaresizlikte; gerçekten çaresiz olmadığımız halde çaresiz olduğumunu zannederek, çözmek için bir şey yapmayarak başarısızlığı baştan kabul ederiz.

Öğrenilmiş çaresizlik nasıl anlaşılır?
Kişi yaşamaya karşı hevesini kaybetmeye başlar. Sadece mecburi olduğu işleri yapar.
Düşünme ve algısında zayıflama olur.
Kişide özgüven eksikliği vardır.
Fizyolojik veya psikolojik olarak acıyı kabul etmeye başlarlar.

Öğrenilmiş çaresizliğin nedenleri nelerdir?
Sürekli aşağılanmaya maruz kalınması
İnsanlara olan güven kaybı
Olumsuz çevre koşulları
Travma, depresyon gibi psikolojik sorunlarının olması
Stresli ev ya da iş ortamı

Öğrenilmiş çaresizlikle baş etmek adına ne yapılmalıdır?
“Yine yapamadın” vb. suçlayıcı eleştiriler yapılmamalı.
Kişiye altından kalkamayacağı görevler verilmemeli
Motive olması ve kendini başarılı hissetmesi sağlanmalı
Kişinin başarısı takdir edilmeli
En önemli noktalardan biri de; öğrenilmiş çaresizlikte kötü olayların birleşmesiyle kişi sosyal hayata çıkamamaya kadar gidiyor ve kişi sonunda sosyal fobiye sahip olabiliyor.
Siz ya da çevrenizde birisinin öğrenilmiş çaresizlik yaşadığını düşünüyorsanız, o zaman mutlaka bir psikoterapi desteği alınması gerektiği unutulmamalıdır.
https://cemkaya.net/yazilarim/ogrenilmis-caresizlik-136
Çocuklarda Öğrenilmiş Çaresizlik
Yetişkinlikte görülen öğrenilmiş çaresizliğin çoğu çocuklukta başlar.
Çünkü çocuğun stresli durumları kontrol edemeyeceğine olan inancı ilk kez bakım vereni ile kurduğu ilişki ile başlar.
Çünkü çocuğun temel ihtiyaçlarının bakım vereni tarafından karşılanmaması, çocuğun stresli durumları değiştirmeye gücünün yetmeyeceğini öğrenmesine neden olur. Bu durum düzenli olarak tekrarlanırsa öğrenilmiş çaresizliğin yetişkinlik evrelerinde de devam edebilir.
Farz edelim ki, istismar ve ihmal geçmişi olan bir çocuğun stresli durumlar karşısında kontrol duygusunun kaybolması, çaresizlik ve güçsüzlük duygularını yaşamasına neden olabilir. Çocuklarda görülen bu çaresizlik durumu çoğunlukla okul yıllarında ortaya çıkar.
Kısaca söyleyecek olursak bir çocuğun, sınavlarda başarılı olmak için çok çalışmasına rağmen sınav sonucunun kötü gelmesi kendini çaresiz hissetmesine neden olabilir.
Gerçek Çaresizlik Mi Öğrenilmiş Çaresizlik Mi?
Öğrenilmiş çaresizlik yüzünden çaresiz kalınan durumlar olması olağandır. Dolayısı ile belli konularda çözüm üretmek güçtür ya da çözümü yoktur. Kişi çaresiz kalabilir. Ancak gerçekten çaresiz olmadığımız halde çaresiz olduğumuzu zannederek, çözebileceğimiz sorunu da motivasyon eksikliği ve çözmek için bir şey yapmayarak, baştan kabul  etmektir.
Başa Çıkma Yolları Nelerdir?
Kişiye boyunu aşan   görevler verilmemelidir. Çünkü kişi bu verilen görevleri zaten yapmaya yetişemeyeceğinden iyice  motivasyonu bozulacaktır. Bunun yerine kişinin seviyesine uygun aşamalı ödevler verilmelidir. Böylece motive olması adına, kendisini başarılı hissedecektir. Anne-babanın iyi bir rol modeli olması çok önemlidir. Çünkü ebeveynler de bu karamsarlığı yaşar ve problem odaklı ilerlerse, çocuklar da onları rol model alacaklardır. Kişinin başarıları takdir edilmelidir, hatalar kabul edilip ve doğrular sakince gösterilip ilerlenirse aşama kaydedilecektir. Anne-baba birbirini eleştirmemelidir; sürekli tartışma içeren bir ortam olmamalıdır. Böyle bir ortamda yetişen ve yaşayan kişi kendisini mutsuz hissedecektir .
https://www.dunyadanismanlikmerkezi.com/ogrenilmis-caresizlik-nedir/