1970 yılının ilk yarısında Kaynarca da lise yoktu. Ticaret Lisesinde okurken bizim sınıf, neredeyse yarısına yakın Kaynarca ve köylerinden gelen öğrencilerden oluşuyordu. O öğrencilerin büyük bir kısmı çalışma hayatına geçerken diğer kısmı üniversiteye devam etti. Kasaba baskısını aşmış, aydın, öğrenme sevdalısı insanları ile dingin bir ilçedir Kaynarca.
Kaynarca’ya ilk defa bir kadın kaymakam atandı. Adı Huriye Küpeli Kan.
Satso Kadın Girişimciler Kurulu olarak kendisini ziyaret ettik. Sohbetin konusu ağırlıklı olarak kadınlardı her zaman olduğu gibi. Hatta bir ara kadınlara yıllarca ‘’Kadın ata binemez’’ diye kaymakamlık görevi verilmemesinin esprisi ve bu espri ile ilgili yaşadıkları dahi konuşuldu. Kaymakam hanım zarif ve içten biri. Yeni gelmesine rağmen Kaynarca da birçok kadının gönlünü fethetmiş söylendiğine göre. Görev süresi içinde Kaynarca’da yapacağı gelişim ve değişimi kapsayan hizmetlerde kadınların desteğini alacağını şimdiden söyleyebilirim. Kendisine yapacaklarına dair her daim başarılar…
***
2 yıldır süregelen “Toplumdaki Kadınların Liderlik Becerilerini Geliştirme” Projesi önümüzdeki günlerde Sakarya Hendek’te gerçekleştirilecek eğitim programı ve Türk kültürünü yabancılara tanıtacak sosyal gece faaliyeti ile sona erecek. Projenin fikir sahibi, yazımından koordinatörlüğüne kadar büyük emeği olan SAÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Osman Titrek. Hendek Halk Eğitim Merkezi kanalından gerçekleştirdikleri proje ile toplumdaki kadınların aktif katılımı, etkili lider olma becerilere ilişkin yaygın ihtiyaçlar ve toplumun cinsiyet eşitliği kavramını daha iyi anlamasını sağlamışlar. Projenin özel hedefleri; Kadınları liderlik faaliyetlerine daha fazla dâhil etmek, yönetim sürecinde kadınların düşünce ve fikirlerinin kullanımını sağlamak, liderliğin ne olduğu ve nasıl etkili ve başarılı liderler olacakları konusunda kadınların becerilerini geliştirmek, Kadınların örgütsel becerilerini geliştirmek, kadınların da etkili liderler olabileceği ve insanları peşlerinden sürükleyebilecekleri bilincini geliştirmek, Sivil toplum örgütlerini yürütme konusunda yalnızca erkeklerin başarılı olabileceği değil, aynı zamanda kadınların da bu örgütler için yararlı birçok şey yapabileceği düşüncesini geliştirmek ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Manifestosu ve Avrupa İnsan Hakları Anlaşmasında da önemli olarak görülen eşitlik kavramını toplumun daha iyi anlamasını sağlamak.
Projenin 20 haftalık eğitimlerinde akademik eğitimler dışında İngilizce kursları verilmiş. Yurt dışı eğitimlerde de akademik eğitimin yanı sıra iş kadınları konuşmacı olarak yaşadıkları toplumsal zorlukları ve deneyimlerini anlatmışlar. Eğitimler, Kültürel ve sosyal geziler ile yurt içinde (Mudurnu, Acarlar Longozu) yurtdışında (Almanya, Romanya) desteklenmiş. Katılımcılar hayatlarında farklılık katan (yurtdışına gitmek, uçakla seyahat vb.) ilkleri yaşamışlar.
Erkek egemen bir toplumda kadınlarla ilgili böyle bir proje gerçekleştirmek, hele ki yerelde böyle bir proje gerçekleştirmek elbette zor. Projenin mimarı Doç.Dr. Osman Titrek,
“Güzel bir proje yaptık uygulamalarda bizde sıkıntılar yaşadık. Kadınlara karşı çok pozitif bakılmıyor, kadınların öne çıkması istenmiyor, bu bir kadın projesi o yüzden dik durduk” diyor ve ekliyor yetişkin eğitimi için bir Grundtvig Projesi olan bu proje Avrupa Komisyonu’ndan gelen destekle finanse edildi eğer yeterli finansal destek bulursak bu proje Sakarya’da ve ülkemizde neden uygulanmasın?
Kadınlarımız için farkındalık yaratan/yaratacak, brüt yaşamdan net yaşama geçiren/geçirecek bu projeye bol şans, ülke genelinde uygulanabilmesi dileğiyle.