Ketojenik Diyet Listesi 1920’lerden beri epilepsi tedavisinde kullanılmaktadır. Bazı durumlarda bu hastalarda ilaç ihtiyacını tamamen ortadan kaldırabilmektedir. 1960’lı yıllardan itibaren ise yaygın olarak obezite tedavisi için en yaygın yöntemlerden biri olarak bilinir. Son on yılda yapılan bilimsel çalışmalarda ketojenik diyetlerin diyabet, polikistik over ve kardiyolojik hastalıklar üzerindeki risk faktörlerinde iyileşme sağlayabileceği gösterilmiştir. Zayıflamada başarı sağlayan bu yaklaşıma bazı uzmanlar proteinlerin çok tüketilmesine bağlı olarak sağlanan doygunlukla beraber daha az kalori alındığını ileri sürerken genel kanı ketojenik diyetin faydasının vücutta farklı bir metabolik avantaj sağladığı yönündedir.
Ketojenik diyetin faydasının hangi faktörlerden kaynakladığını kısaca şöyle sıralayabiliriz.
1.Proteinlerin daha yüksek tokluk etkisi ve iştah kontrol hormonları üzerindeki etkileri nedeniyle iştahta azalma
2. Vücutta yağ birikmesinde azalma (lipogenez) ve yağ yakımında artış (lipoliz)
3. Dinlenik durumda daha fazla yağ yakma
4. Glukoneogenezin artan metabolik etkisi ve proteinlerin termik etkisi.
Ketojenik Diyette Öğün İçeriği Nasıl Olmalıdır?
Ketojenik bir öğünün içeriğinde; yeşil yapraklı sebzeler, düşük glisemik indeksli meyveler kullanılır ve alınan kalorilerin yaklaşık % 5-10’unu bu karbonhidrat kaynakları oluşturur. Kabronhidrat hesaplaması dahilinde olmayan lif mutlaka toplam karbonhidrattan çıkarılmalıdır.
Omega-3 bakımından zengin balık eti ve diğer hayvansal protein kaynakları ise total kalorinin % 20-25’ini; avokado gibi sağlıklı yağ kaynakları, hindistan cevizi gibi orta zincirli yağ asitleri, yağlı tohumlar ise %70’ini meydana getirir. Bu makrobesin dağılımı kişinin metabolik durumuna ve uygulanması gereken oranlara göre değişiklik gösterebilir.
Ketojenik diyetteyken önemli olan noktalardan biri olan elektrolit dengesizliğinin önüne geçmek için kişinin gereksinimi kadar sodyum, magnezyum ve potasyum vücuda alınmalı gerekli durumlarda multivitamin takviyesi doktoronuzun onayında kullanılmalıdır.
Konstipasyon şikayetlerini önlemek adına liften zengin düşük karbonhidratlı sebzeler tercih edilmeli; yeterli su tüketimi ile birlikte uygun lif takviyeleri alınmalıdır.
Ketojenik Diyette Kaçınılması Gereken Yiyecekler Nelerdir?
- Şekerli içecekler
- Tahıllar, nişasta grubu, pirinç, makarna buğday bazlı ürünler vb.
- Çoğu meyve (sınırlı sayıda tüketilen glisemik indeksi düşük meyveler haricinde)
- Smoothie, dondurma, şekerleme, işlenmiş şeker içeren gıdalar
- Kök sebzeler patates, havuç, yer elması vb.
- Trans yağlar
- Şekerli alkollü içecekler