BAHTİYAR ATAN KİMDİR
Bahtiyar ATAN, Kafkaslar’ın Abhazya bölgesinden Anadolu’ya göçen bir ailenin çocuğu olarak 1939 yılında Adapazarı’nda dünyaya geldi. Dedeleri Hakkı Beydir. Babası Niyazi Bey 5 kardeşten ailenin en büyüğüydü. Bahtiyar Atan’ın annesi Hendek’in Yarıca köyündendir. Eşi Nefise Lütfiye Hanım Konyalı Hattatzade Mehmet Efendi ile Kadızade Lütfiye Hanımın torunudur. Bahtiyar-Nefise Lütfiye çiftinin 3 kızı ve bir oğlu olmuştur. Sanatkâr bir aileden gelen Nefise Lütfiye hanımın da yağlı boya çalışmaları vardır. Girişimci kişiliği ile bilinen Bahtiyar Atan 1974 yılında ATAN KARDEŞLER otobüs işletmesini kurarak bu firmaya 40 yıl emek vermiştir. İşletmeci kimliğinin yanında siyasi kimliği de olan Bahtiyar Bey 1978 yılında Milli Selamet Partisi Sakarya il başkanlığı görevini yüklenince ünü bütün Türkiye’ye yayılmıştır. Aynı zamanda Adapazarı İmam-Hatip Lisesi ve Yardımsevenler Derneği kurucularındandır. Müteşebbis bir kimliğe sahip olan Bahtiyar Bey Sakarya Otobüsçüler ve Terminal Esnafları Derneği kurucusu ve yine Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) kurucu üyesidir. Hizmetle dolu bir ömür geçiren Bahtiyar Atan 05.06.2013 yılında bu fani dünyaya veda etti. Kabri İstanbul’da Karacaahmet Mezarlığındaki Karacadağ türbesinin yanındadır. Allah rahmet eylesin.

ÇOK YÖNLÜ BİR AİLE
Atan ailesi çok yönlü ve çok renkli bir ailedir. Baba Niyazi Atan marangozluk yanında avcılık ve atıcılıkla da ilgilenmiş ve hatta Atıcılık ve Avcılık Kulüp Başkanlığı dahi yapmıştır. Amca Fethi Atan Kırkpınar ağalığının yanında Türkiye Jokey Kulübünde yönetim kurulu üyeliğinde bulunmuştur. Sporcu bir aile olan Atanlardan İrfan Atan ve Adil Atan’ın Kırkpınar da başpehlivanlıkları ve olimpiyat dereceleri bulunmaktadır.

Bahtiyar Atan’ın eşi de sanatkâr bir kişiliğe sahiptir. Yağlı boya tablolarda bir hayli mesafe alıp kişisel ve karma sergiler açmıştır. Ayrıca belirtilmesi gereken bir özelliği de hayırseverliğidir. Nefise Lütfiye Atan Hanım yıllarca özenle yaptığı tabloları AKM’deki sergiden sonra tablolarını açık artırma ile satışa sunmuş ve gelirinin tamamını Adapazarı’nda yetimlere hizmet veren YÖÇEYDER’e bağışlamıştır. Bu hayırsever annenin Kızları olan Bağdagül ve Zübeyde hanımlar da sanatkâr kişiliğe sahiptirler. Aynı zamanda Zübeyde Hanım uzun yıllar YÖÇEYDER’de (Yetim ve Öksüz Çocuklar Yardım Derneği) yetim çocuklara yönelik çalışmalarıyla toplumda takdir toplamıştır. Şimdilerde bu çalışmalarını toplumun daha geniş kesimlerinde MHP Sakarya Milletvekili Levent Bülbül’ün eşi olarak farklı bir boyutta sürdürmektedir.

Bilgi ve becerilerini paylaşmak ve geleneksel kültürün yaşatılması için kendi çabalarıyla Sakarya’da Geleneksel Türk Sanatının öğretildiği Bağdagül Sanatevi’ni kurmuşlardır. Sakarya daki ilk geleneksel sanat evi de Bağdagül Sanatevidir Ebru, hüsn-ü hat, tezhib, güzel sanatlar fakültelerine hazırlayıcı resim kurslarının yanı sıra, hobi gruplarına da ahşap boyama, dekoratif mum yapımı, cam boyama, takı tasarımı ve rölyef kurslarını sürdürmektedir. Atan kardeşler firmasının terminaldeki işletmeciliğini ve temsilciliği ise oğlu Emrah devam ettirmektedir.

RIFAİ ŞEYHİ İLE TANIŞMASI
Bahtiyar Atan’ın hayatının dönüm noktası diyebileceğimiz tarih 1972 yılıdır. O sene ünlü Rıfai şeyhi Salih Zeki KARACADAĞ ile tanışır. Bu tanışma yapısında babacan tavırlar, yardımlaşma, cömertlik, iyilik gibi hasletleri barındıran Bahtiyar beyde çok büyük değişikliklere sebep olmuştur. Tasavvufun engin suları Bahtiyar beydeki olumsuzları sildi götürdü. Son nefesine kadar şeyhine intisaplı yaşayışını devam ettirdi. Vefat ettiğinde herkes onu köydeki aile mezarlığına gömülecek diye beklerken oğlu Emrah vasiyetini cemaate duyurdu. Kabir Karacaahmet Mezarlığında şeyhinin ayakucunda kazılmıştı ve cenaze oraya gidecekti. Adet ve ananelerine bağlı Abhaz büyükleri bu vasiyeti karşısında tepki koysalar da vasiyet böyleydi ve yapılacak başka bir şey yoktu. Adapazarı Orhan Camiinde kılınan cenaze namazının ardından cenaze Karacaahmet Mezarlığına götürülerek defnedildi. Allah rahmet eylesin.

SİYASİ HAYATI “MSP İL BAŞKANLIĞI”
1978 yılında Bahtiyar ATAN Sakarya MSP İl Başkanlığına getirilince yerel siyasette dengeler değişti. Küçük bir parti görünümündeki MSP geniş katılımlarla farklı çevrelere açıldı. MSP tabanı için Bahtiyar Bey büyük bir dayanak gibiydi. O güne kadar bürokrasiyle münasebetleri sınırlı olan tabakalar devlete ulaşmayı valiyle görüşmeyi emniyette meselesini çözdürmeyi Bahtiyar ATAN üzerinden yaptı. Partinin gençlik kolları konumundaki Akıncı Gençlerden Sabri TUNA “Bahtiyar abi bizim pek çok gencimizi haksız yere düştüğü karakollardan gecenin bir yarısı alıp çıkartmış her türlü sıkıntımızı gidermiş bir abimizdi” tespitinde bulunuyor.

HAYIRSEVERLİĞİ VE SOSYAL FAALİYETLERİ
Toplumun büyük bir kesimi Bahtiyar Atan’ı sadece bir otobüs firması sahibi olarak bilir. Onun asıl önemli yanı hayırseverliği ve cömertliğidir. Ne yazık ki bu tarafı öne çıkmamıştır.

Bahtiyar Atan aynı zamanda sosyal kişiliğe sahip bir insandır. Sakarya’da pek çok dernekte kurucu üyeliği vardır. Onun en çok severek çalıştığı derneklerden biri de Adapazarı İmam-Hatip Lisesi Yardım Derneğiydi. Bunun şahitlerinden biri halen aramızda yaşayan Yüksel Karahan’dır. Karahan şöyle diyor: “Ben İmam-Hatip Lisesinde görevliyken o sırada dernek yöneticisi Abdülvahap Balcı vardı. Dernekte ne zaman bir ihtiyaç hasıl olsa Abdülvahap Bey Bahtiyar Beyi arardı. Çok defa yardımı eliyle kendi getiren Bahtiyar Bey ne zaman sıkışırsanız çekinmeden rahatlıkla arayın derdi.”

Bütün bu söylenenler, tanıklıklar onun için bir hüsnü şehadet hükmündedir. Onun hayatından çıkarmamız gereken dersler vardır. Bakın burada Bahtiyar Atan’ın geride bıraktığı malından ve mülkünden bahsetmiyoruz. Hayırseverliğinden, fakir fukaraya yaptığı yardımlardan, öğrencilerle ilgilenmesinden, yetim ve öksüz çocukların elinden tutmasından söz ediyoruz. Hasılı, gönüllerde bıraktığı hoş sada’dan bahsediyoruz. “Önden giden ahbaba selam olsun erenler” diyerek Bahtiyar Atan’a Allah’tan rahmet niyaz ediyoruz.

HATIRALARDA BAHTİYAR ATAN

MEHMET ERSÖZ:
Seksenli yılların sonunda rahmetli Turgut ÖZAL hükümetinin çıkardığı bir izinle İmam-Hatip öğrencileri Umre seyahati yapmaya başladılar. 1987 yılında öğretmen olarak ben de bir kafileye başkanlık edecektim. Anlaştığımız otobüs Atan Kardeşler firmasına aitti. Şoförümüz muavin kadrosuyla Bahtiyar ATAN’ın da izin verirsek gelmek istediğini söyledi. İlk anda bu teklif pek hoşuma gitmedi. Ünlü firma sahibi olması birazbda o günlerdeki şöhretinden çocuklar arasında sıkıntı olur diye düşündüm. Çocuklarla yolculukta problem olduğunu düşünüyordum. Fakat yapacak bir şey yoktu ve yolculuğa beraber çıktık. Bahtiyar Beye şoförün arkasındaki koltuğu ayırmıştık. Fakat o bunu kabul etmeyerek en arka 4’lü koltukta oturarak yolculuk etti. İlk mola yeri olan Bolu dağında çocuklar yiyip içtikleriyle ilgili hesaplarını ödemeye gittiklerinde ilk sürprizle karşılaştık. Kasiyer tüm masrafların Bahtiyar Bey tarafından ödendiğini söylüyordu. Yol güzergâhında verilen mola esnasında yeni ürün mandalinalar kasalarla otobüse taşınırken, bu ikramında Bahtiyar Bey tarafından yapıldığını öğrendik. Şanlıurfa’ya geldiğimizde otobüsü bir künefecinin önüne çektirip. “Çocuklar bir künefe tatsınlar hocam” deyişini hiç unutmuyorum. Yollarda kafileler arasındaki problemlerde veya şoförlerin öğrencilerle olan problemlerinde “iyi ki Bahtiyar abi gelmiş” dediğimiz çok oldu. Çünkü her problemde devreye girerek ortamı sakinleştirip yatıştırırdı. Her çözülen problem sonrasında yolculuk öncesi kanaatlerimizin ne kadar yersiz olduğunu gördük.

RECEP HACIEYÜPOĞLU:
Ulaşım sektöründe çalışmak çok farklı özellikler isteyen bir çalışma sahasıdır. Bahtiyar Abiyle rakip firmalar olarak uzun yıllar aynı terminalde çalıştık. Olumsuz pek çok olay karşısında efendiliğini saygınlığını hiç bozmadan ilişkilerimizi sürdürdük. Bunda Bahtiyar Abinin olgunluğu mertliği önemli rol oynamıştır. Seviyeyi hiçbir zaman düşürmedi. Medeni münasebetleri çok iyiydi. O Adapazarı terminalinde bir denge unsuruydu adeta. Bu güzel hasletleri yanında 5 vakit namazı vaktinde cemaatle kılarak hepimize güzel örnek olmuştur. Bu çizgiyi Oğlu Emrah’ın da devam ettirdiğini söyleyebilirim. Bunca yıllık tanışıklığımızdan geriye hiçbir olumsuz davranış hatırlamıyorum. Allah gani gani rahmet etsin. Adapazarı açısında yeri doldurulamayan değerlerden biriydi.


BASINDAN

BAHTİYAR ATAN’IN VEFATI…

BİZİM BAHÇE
İlimizin tanınmış ailelerinden Atan kardeşlerin, siyaset sahnesindeki en etkili ismidir Bahtiyar Atan… Ünlü güreşçiler yetiştiren Atan Ailesi’nin bir ferdiydi… Milli Selamet Partisi’nde il başkanlığı yaptı… Rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca’nın gözdelerindendi bir zamanlar… O unutulmaz Konya mitingindeki etkinliği ile partide hayli itibar kazanmıştı. Ebru sanatına büyük katkıları olan sanatçı ruhlu kızları vardı… MHP İl Başkanı Levent Bülbül’ün de kayınpederi olan Bahtiyar Atan, uzun süredir rahatsızdı… Bugün öğle vakti Orhan Camii’nde kılınacak cenaze namazıyla birlikte toprağa verilecek olan Bahtiyar Atan’a yüce Mevla’dan rahmet, kederli aile efradına acılarını paylaşır sabırlar dileriz.    ZEKİ AYDINTEPE