Amigdala beynimizin en önemli bölgelerinden biridir. Tehlikeyi anında hisseder ve tehlikenin büyüklüğünü milisaniyeler içinde hesaplar. Sonrasında da aldığı sinyali beynin diğer bölgelerine iletir. Ve kişi savunma mekanizmasını devreye sokup kendini korumaya alır bilinçsiz bir şekilde.
Korkularımız, takıntılarımız, aşık olacağımız kişi, öfkemiz, bağımlılığımız, kendimize duyduğumuz özgüven, sinirleneceğimiz şeyler ve benzeri durumlar bu bölgede tetiklenir. Kişiye milisaniyeler içinde etki yaratıp tepki vermesine sebebiyet verir.
Amigdala genelde kötü duyguları daha çok belleğe yer eder. Çünkü amacı sizi tehlikelere karşı korumak ve iyileşmektir. Gün içerisinde de sık sık tetiklenir. Sana sorunlu kişileri verir. Savaş ve kaç mekanizması devreye girdiğinde savaşıp o kötü duyguyla yüzleşirsen iyileşirsin. Kaçarsan amigdala aynı tehlikeyi her fark ettiğinde harekete geçer. Hal böyle olunca da tepkiler vermeye, sınırlar çizmeye, gitmemeye, yapmamaya, kavga etmeye, korkmaya, tedirgin olmaya başlarsın.
Amigdala on iki yaşına kadar kötü olan tüm duyguları belleğe depolar. İlerleyen yaşlarda kişinin kime aşık olacağına, kimi seveceğine, neye öfkeleneceğine, kime tahammül edemeyip, kimden haz almayacağına, kime tepki vereceğine karar verir. Amigdala tetiklendiğinde, karşıdaki kişiyi veya bir olayı sana o kötü duyguyu yaşatan kişi ve olay olarak algılamaya başlar. Tıpkı zamanında sana o kötü duyguyu veya olayı yaşatan kişinin dediği gibi; yapma, etme, gitme, konuşma, beceriksizsin, şöylesin, böylesin gibi olumsuz söylemler beynin bu bölgesinde yankılanmaya, beyine hükmetmeye başlar. On iki yaşına kadar belleğe ne kadar olumsuz duygu yüklendiyse anne, baba veya diğer aile üyeleri tarafından amigdala bunları ayrıştıramaz ve sen karşındaki kişiyi bilinçsizce o kişinin yerine koyar, eziklik yaşamaya, aynı kötü duyguları hissetmeye başlarsın. Buna yaşadığın kötü olaylarda dahil… Sen farkına varamadığın için beyin bunu amigdala tetiklendiğinden dolayı bilinçsizce tekrar eder.
Amigdala beynin diğer bölgelerine aslında kötü duygudan kurtulmak için duygu aktarımı yapar. Sizin burada yapmanız gereken tek şey amigdala tetiklendiğinde sakin olup derin nefes alarak o duyguya yoğunlaşmak olacaktır. Sonrasında da kendi kendinizi telkin edip o duyguyu daha öncesinden size kim yaşattıysa ismini söyleyerek, “O annem değil!” veya “O babam değil!” deyip birkaç kez tekrar etmek, farkına varmak. Bu telkini yaptıktan iki üç dakika sonra rahatladığınızı göreceksiniz.
Her kötü duygu hissettiğinizde, öfkelendiğinizde, nedensiz huzursuzluk duyduğunuzda duygularınızdan kaçmak yerine o duyguya yoğunlaşın ve yüzleşme yaşayıp iyileşin.
Sevgilerimle…