İnsan ve toplumun mutluluğu kalkınmayla paraleldir. Memleketin kalkınması, refahı ise ancak üretimi artırmakla gerçekleşir. Bugün dünyaya baktığımızda, küresel kriz içinde parayı işleterek kazanan ülkeler sıkıntı çekerken, üretime ağırlık veren Hindistan, Çin gibi ülkeler daha rahat konumda... Bunun nedeni, devlet politikalarını ‘üretim’ odaklı oluşturmaları ve üretimi meydana getiren faktörleri iyi kullanabilmeleridir.

Tüketimin gerçekleşebilmesi için öncelikle üretimin olması gerekir. Üretim ise; emek, sermaye ve doğal kaynaklar gibi üç ana faktörün bir araya gelmesiyle oluşur. Tabii bu üç etkenin var olması üretim için yeterli değildir. Bu üç faktörü birleştirerek bir ürün ortaya çıkarmak ise ancak girişimci marifetiyle sağlanabilir.

Önemi giderek artan faaliyetler arasında yer alan ‘Girişimcilik’ çok eski tarihlere kadar gitse de bu alandaki çalışmalar son yıllarda artış gösteriyor. Ekonomik, siyasal ve kültürel değişiklikler artık bir yeni girişimci anlayışını ortaya çıkarmış durumda. İyi yetişmiş, gerçek anlamda girişimcilik ruhuna sahip ve ekonomin itici gücünü oluşturacak bireylere olan ihtiyaç, bugünün bilgi toplumunda ihtiyacı hissedilen en önemli faktör. Dolayısıyla girişimcilik ruhuna sahip bireyleri yetiştirecek toplumsal mekanizmaların kurulması, küresel başarıda ön şart haline geldi.

Bu iktisadî kuramlar ortadayken, ülke politikaları, üretimin önemini kavramış nesiller yetiştirmeye yönelik olmalı... Üretime dönük, sürdürülebilir projeleri, buluş, icat ve fikirleri olanlar gereği gibi desteklenmeli...

İşte tam da buna şiddetle ihtiyacımız olduğu bir dönemde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın oluşturduğu platform oldukça heyecan verici. ‘Fikir Sepeti’... Adı bile hoş ve sempatik.

SATSO’dan basına servis edilen bu önemli projenin haberini hiç tereddütsüz ‘Fikir Sepeti’nde buluşacaklar’ başlığıyla manşete çıkardık. Son derece ihtiyaç duyulan çok anlamlı bir proje...

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu öncülüğünde kurularak Sanayi ve Ar-Ge Komisyonu tarafından geliştirilen, girişimcileri ve yatırımcıları buluşturmayı amaçlayan Fikir Sepeti Platformu’nun 2019 Ocak ayı itibariyle hizmete girmesi bekleniyor.

Yenilikçi ve sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek için ihtisas komisyonlarının yoğun bir çalışması içinde Sakarya’da bir ilk olarak hayata geçirilecek Fikir Sepeti Projesi’nde girişimciler ve yatırımcılar ticari bir ortamda bir araya getirilecek.

FİKİR SEPETİ NEDİR, NASIL ÇALIŞACAK?

Varlık sahibi, yenilikçi, farklı alternatifleri yatırım alanında değerlendirmeye açık, vizyoner yatırımcıları, ticarileştirilebilir inovatif fikir sahibi girişimcilerle bir araya getirmeyi amaçlayan platform, Fikir Sepeti adıyla hayata geçiyor.

Sakarya’ da ilk kez uygulanacak önemli bir proje olan Fikir Sepeti ile, yatırım yapılacak girişimlerin bulunması, bunlardan uygun olanlarının seçilmesi, girişimlerin yatırımcılarla eşleştirilmesi ve yapılan yatırımların izlenmesi sağlanacak. Başvuru yapanlar arasından seçilecek girişimlerin proje fikirleri Fikir Sepeti platformunda sadece gizlilik sözleşmesini imzalayarak yatırımcı statüsü sağlamış yatırımcı portföyünde yayınlanacak; iş planlarını hazırlarken koçluk ve yönlendirme desteği verilecek. Yeni iş fikri olan henüz şirketini kurmamış, iş fikrini gerçekleştirmek için şirketini kurmak üzere olan, sermaye desteğine ihtiyacı olan herkes Fikir Sepeti’ ne başvuru yapabilecek. Platformda, fikrin proje haline gelmesi için gerekli destek verilirken, yatırımcı buluşmasında sunum yapan girişimcinin yatırımcı tarafından ilgi görmesi ve yatırım kararıyla birlikte girişimciye talebi halinde hukuki /mali /teknik açıdan destek verilecek. Tüm bu yatırım süreci komisyon tarafından titizlikle takip edilecek.

İşte “Sermaye var fikir yok, fikir var sermaye yok” diyenler için bulunmaz fırsat! 2019 yılı, yeni fikirlerin sermaye ile buluşarak Sakarya ve ülke ekonomisini ayağa kaldıracak bir üretim ekonomisine geçişin başlangıcı olabilir.

Fikir Sepeti adı ile bu büyük fikri ortaya koyarak faaliyete geçirmeye hazırlanan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, Sanayi ve Arge Komisyonu’nu tebrik ederiz.

 

‘Sakarya’nın Yıldızları’

SATSO Kuruluşunun 101. yıldönümünde önemli bir etkinlik daha geçekleştirecek. Bu yıl ilk olarak Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, ilimizde TOBB’a bağlı oda ve borsalar ortak bir ödül töreni düzenlenleyecek.

21 Aralık 2018 Cuma günü saat 14.30’da Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak “Sakarya’nın Yıldızları Ödül Töreni”nde 9 farklı kategoride toplam 108 ödül sahiplerini bulacak.

Adapazarı Atatürk Spor Salonu’nda geçen yıl unutulmaz bir ödül törenine imza atan SATSO, bu yıl da üyeleri ve tüm Sakaryalılar ile aynı heyecanı paylaşmaya hazırlanıyor.

Sakarya’nın ülkede daima parlayan yıldız olmaya devam etmesi dileğiyle.