1996 yılından itibaren 22 Kasım “Türk Diş Hekimliği Günü” ve 18-24 Kasım’ı içine alan hafta "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanmaktadır. Türk Diş Hekimleri Birliği ve Odaları tarafından toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı sağlamak, dikkatini çekmek, doğru alışkanlıklar kazandırmak ve genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı konusunda izlenen politikaları değerlendirmek amacıyla kutlanan bu haftada gelin biraz konuşalım.
NEDEN DİŞLERİMİZİ FIRÇALAMALIYIZ?
Ağız, insan vücudunun başlangıç noktası ve vücudun bakteri florasından en zengin bölgesidir. Bu nedenle temizliği çok önemlidir. Dişlerimizi fırçalayarak, ara yüzlerde diş ipi kullanarak ve gargara yaparak ağız hijyenimizi sağlayabiliriz. Halk arasında yaygın olarak kullanılan kürdan vb materyaller diş ipi muadili değildir. Ayrıca diş ve dişeti sağlığına olumsuz etkileri vardır.
Bakterilerin etkisiyle yemek artıkları fermantasyona uğrar. Yediğimiz yiyecekler ağızda gerekli temizlik yapılmazsa bakteri plakları oluşturur; dişlerin çürümesine ve diş etlerinin enfeksiyonuna yol açar. Dişlerin arasında saklı kalan bu artıklar, diş minesini takiben dentini tahrip ederek çürümeye, ayrıca ağız kokusuna da neden olur.
DİŞLERİMİZİ NASIL FIRÇALAMALIYIZ?
Öncelikle orta sertlikte kılları olan bir diş fırçasına sahip olmalıyız. Fırçamızı ıslatmadan –ıslatırsak kıllar yumuşar ve etkin bir fırçalama yapamayız- mercimek tanesi büyüklüğünde macun sıkmalıyız. Macunu dişler üzerinde dağıttıktan sonra fırçalamaya başlayabiliriz. Diş ve diş etleri 45 derece açılı ile fırçalanmalıdır. Yani ağız açık pozisyonda diş etinden dişe doğru süpürme hareketi ile fırçalamalıyız. Dişlerin sırasıyla yanağa, damağa, dile bakan yüzeylerinde süpürme hareketi ve çiğneme yüzeyinde ise dairesel hareketle fırçalamalıyız. Fırçanın giremediği ara yüzlerde ise diş ipi kullanmalıyız. Makaralı ve kürdanlı diş ipleri mevcut olup kullanım şekli olarak kürdanlı şekli daha pratiktir. Ağız ve diş sağlığımızı, her gün gece yatmadan ve sabah uyanınca fırçalayıp bir kez de diş ipi kullanarak sağlayabiliriz.
Son olarak 6 ayda bir diş çürüğü kontrolü ve diş taşı temizliği amacıyla diş hekiminizi ziyaret etmeyi unutmayınız. Sağlıklı gülüşler dilerim.