Yetersiz hisseden insan hikayenin veya bir olayın sonuna odaklanır. Sonu iyiyse başarılı, değilse başarısız olduğu düşüncesine varır. Kendini gösterdiği çabasıyla değil, sonuçla değerlendirmeye alır. Fakat bir insanın yetersiz olup olmadığını anlaması için kendi çabalarını da hesaba katması gerekir. Sonuç kötü de olabilir. Bir insanın yeterli olduğunu insanın çabası gösterir, olayın sonucu değil.
İnsanlar kendi yeterliliklerini çoğu zaman başkalarının bakış açısıyla değerlendirmeye alırlar. Bu yanlış bir tutumdur. Çünkü karşı taraf için ona faydalı olabiliyorsanız yeterlisinizdir, faydalı olamıyorsanız da yetersiz…
Yeterli olup olmadığınızı anlamanız için bugüne dek ne yaptığınıza, neler yaptığınıza bakın. Ve yaptıklarınızla öncesi arasında bir bağ kurun. Mesela bir sene önce nasıldım, şimdi nasılım, bir sene öncesinde neredeydim, şimdi neredeyim, bir sene öncesinde ne yapıyordum, şimdi ne yapıyorum…
İnsanlar birden koşamadıkları için kendilerine yetersiz yaftalaması yaparlar. Oysaki önce emekleyip, sonra adım adım yürüyüp, daha sonrasında koşarsın. Direk koşamazsın.
Yetersiz insan tüm başarısızlıklarının nedenini kendine bağlar. Elinde olmayan nedenlerin, sebeplerin suçlusu dahi kendini görür. Bu noktada kişinin kendi çabasına bakması en doğru olanıdır. Karşınızdaki insan da olayın sonucunda etkendir çünkü. Birine fazla değer, fazla emek verirsin ama karşındaki aynı emek ve değeri vermezse başarısız olursun. Karşındaki insan daha iyi, daha anlayışlı, daha özverili olsaydı o kadar gösterdiğin çabaya daha iyi yerlerde olurdun, böyle düşünmelisin. Kendini yetersiz hissetmeden, kendini elinde olmayan sebeplerden dolayı suçlamadan önce olayın bir de bu açısından bakmak yetersizlik duygusunu aşmanızı sağlar.
Terk edilmiş olabilirsin, ayrılmış olabilirsin, aldatılmış olabilirsin, sevilmemiş, tercih edilmemiş veya değer görmemiş de olabilirsin. Bu durumda ben yetersizim, ben başarısız oldum, ben sevilecek biri değilim, ben değersizim, ben kusurluyum diye düşünüp kendini karalamak yerine, sonuçta çabaladım olmadı, doğru insan değilmiş, hayırlısı buymuş diyerek kendinde değil karşındakinde kusur aramalısın.
Sevgilerimle…
Mail: [email protected]