SAÜ İletişim Fakültesi’nde ‘Yerel Gazetecilik’ dersini veren Öğretim Görevlisi Dr. Gürkan Kılıç, Sakarya’da gerek yerel, gerekse ulusal basına 41 yıldır emek veren SGB Başkanı ve halen Sakarya Yenigün Gazetesi’nde Genel Yayın Yönetmeni olarak mesleğini sürdüren N. Müjdat Çetin’i öğrencilerin gazeteciliği daha iyi öğrenebilmeleri ve tecrübelerinden de istifade etme adına dersine konuk etti.

Yerel gazetecilik 4x4 bir araç gibidir

Çetin, İletişim Fakültesi öğrencilerini gazetecilik mesleğini seçtikleri için kutlarken, bu mesleğin hem çok güzel, hem de çok yorucu olduğunu vurgularken, “Yerel gazetecilik 4x4 bir araç gibidir. Yani yerel medyada habercilik yapanlar siyaset, ekonomi, magazin, spor ve genel kültür bilgilerine sahip olmanın yanı sıra, fotoğraf ve video çekimi, görüntü montajı yapma ve araç kullanmayı bilmesi gerekir. Çünkü yerel medyada imkanlar kısıtlı olduğu için bir haberci, bir haberin peşinde koşturduğu zaman bunların hepsini yapmak zorunda kalabilir” dedi.

Yerel basın bir ilin olmazsa olmazıdır

Yerel basının bir ilin gelişmesi adına önemli görevler üstlendiğini ifade eden Çetin, “Yaptığınız olumlu eleştiriler şehrin kalkınmasına, sizlerin her türlü hizmeti daha iyi almasına olanak sağlar. Çünkü, gazetecinin kamu adına yaptığı haber ile sorundan haberdar olan siyasetçilerden belediye başkanı, milletvekili, il ve ilçe başkanı ile ilgili kurumların yetkilileri bunun çözümü için harekete geçer. Halkın sorunlarını kamuoyuna en güzel şekilde yansıttığınızda ve eleştirilerinizi hakaret etmeden yerine getirdiğinizde siz zaten saygın bir gazeteci olursunuz. Bir ilin kalkınması konusunda önemli görev üstlenen yerel basın bir ilin olmazsa olmazıdır. Bunu bilerek mesleğinizi yapmaya çalışın” dedi.

Eleştiriye kızanlar yok mu?

Sakarya’da yerel basının bir hayli geliştiğini ve bunun ulusal basına da katkı sağladığını ifade eden Çetin, “Gazetecilikte bakış açısı da çok önemlidir. Ulusal medya sizin en büyük sorununuzu iki satır haber ile geçiştirirken, yerel gazeteci bunu manşete taşıyarak iline hizmet etmiş olur. Eleştiriye kızanlar yok mu? Elbette her konuda olduğu gibi kimse pek eleştiriden hoşlanmaz ama gazetecinin görevi eğer bir olayda yanlışlık varsa bunu en iyi şekilde kamuoyuna duyurmaktır” diye konuştu. 

Öğrencilerin mesleki ve genel anlamda merak ettiklerini sordukları Çetin, bunlara da en içten şekilde cevap verirken, “Bir yerel gazeteci o şehrin en büyük etkenidir. Yeri gelir şehirde bomba etkisi yapar, yeri gelir o şehrin kaderini değiştirebilir. O nedenle seçim yaparak bugün eğitimini aldığınız mesleğinizin kıymetini şimdiden bilin” dedi. Öğretim Görevlisi Dr. Gürkan Kılıç, Çetin’e tecrübelerini aktardığı için teşekkür etti.

Kaynak: Basın Bülteni