ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın yayımladığı rapora göre, veri merkezlerinin enerji tüketimi uzun bir süre durağan kalırken, yapay zeka araçlarındaki hızlı artışla birlikte, bu tüketimin 2030 yılına kadar yüzde 160 oranında artması bekleniyor. Mevcut durumda dünya genelindeki veri merkezleri toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 2’sini karşılıyor, ancak bu oranın 2030’a kadar yüzde 3-4’e yükselebileceği öngörülüyor.

Son on yılda ABD’de enerji talebinde neredeyse hiç büyüme yaşanmazken, 2022-2030 döneminde veri merkezleri ve diğer ihtiyaçlar nedeniyle toplam enerji talebinin yaklaşık yüzde 2,4 artacağı tahmin ediliyor. Bu bağlamda, teknoloji devleri, yapay zekanın enerji gereksinimlerini karşılamak amacıyla enerji yatırımlarını hızlandırıyor.

Örneğin, Google, yapay zeka veri merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılamak için küçük nükleer reaktörler kullanma planlarını duyurdu. Şirket, bu amaçla Kairos Power adlı firma ile bir anlaşma imzaladı. Google’ın enerji ve iklimden sorumlu yöneticisi Michael Terrell, yapay zeka teknolojilerinin sürdürülebilirliği için yeni elektrik kaynaklarına ihtiyaç duyduklarını belirtti. Anlaşmaya göre, ilk reaktörün 2030’a kadar, diğerlerinin ise 2035’e kadar devreye girmesi öngörülüyor.

OpenAI ile ortaklığı bulunan Microsoft da enerji yatırımlarına devam ediyor ve eylül ayında Three Mile Island enerji santralinde operasyonları yeniden başlatmak için bir anlaşma imzaladı. Amazon ise mart ayında Pennsylvania’da nükleer enerji ile desteklenen bir veri merkezi satın alacağını duyurdu.

Yapay zeka uygulamalarıyla yapılan sorguların enerji tüketimi de dikkat çekiyor. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, bir ChatGPT sorgulaması 2,9 vat-saat elektrik tüketirken, bir Google araması sadece 0,3 vat-saat elektrik harcıyor. Bu da, yapay zeka sorgularının Google aramalarından yaklaşık 10 kat daha fazla enerji tükettiği anlamına geliyor.

Ayrıca, görüntü üreten yapay zeka uygulamaları da yüksek enerji tüketimiyle tartışmalara yol açıyor. Teknoloji sitesi The Verge’in verilerine göre, ortalama bir akıllı telefonun şarj olması için 0,012 kilovatsaat enerji gerektiği belirtiliyor. Üretken yapay zeka kullanarak yalnızca bir görüntü elde etmek, bir telefonun şarj olması kadar enerji tüketiyor.

Kaynak: AA