Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dijitalleşmenin ekonomik aktivitelerin her alanında önemli bir rol oynamaya devam ettiğini belirtti. Bakan, üretim ve hizmet sektörlerinde teknolojinin sağladığı kolaylıkların iş süreçlerine entegre edilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Dijital dönüşümün, sadece iletişim sektörünü değil, tüm ekonomik faaliyetleri dönüştüren bir güç haline geldiğine dikkat çekti.

Elektronik Haberleşme Sektöründe Büyük Artış

Bakan Uraloğlu, Türkiye'deki elektronik haberleşme sektörüyle ilgili son verileri paylaştı. 2023 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla sektörde faaliyet gösteren işletmeci sayısının 444'e ulaştığını, yetkilendirilmiş işletmecilerin sayısının ise 815 olduğunu ifade etti. Bu dönemde, sabit telefon abonelerinin sayısının 9,2 milyon, mobil telefon abonelerinin ise 94,5 milyon olduğunu belirten Bakan, mobil yaygınlık oranının yüzde 110,7'ye çıktığını açıkladı. Makineler arası iletişim (M2M) abone sayısı ve 0-9 yaş arasındaki nüfus çıkarıldığında ise mobil yaygınlık oranının yüzde 115,6'ya yükseldiğini söyledi.

Geniş Bant İnternet Aboneliği ve Yatırımlar

Geniş bant internet aboneliği konusunda da önemli bir artış yaşandığına dikkat çeken Bakan, Türkiye'de toplamda 96,43 milyon geniş bant internet abonesi bulunduğunu aktardı. Bu abonelerin 76,37 milyonunun mobil, 20,06 milyonunun ise sabit internet abonesi olduğunu söyledi. Bakan, Türkiye'nin internet altyapısının hızla genişlediğini ve operatörlerin bu alandaki yatırımlarının arttığını belirtti. 2023 yılı itibarıyla internet abone sayısının, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 oranında arttığını söyledi.

5G’ye Geçiş İçin Hızla İlerleniyor

Bakan Uraloğlu, 5G teknolojisinin Türkiye’deki geleceği hakkında da bilgiler verdi. 1 Nisan 2016’da kullanıma sunulan 4,5G hizmetinin abone sayısının Eylül 2024 itibarıyla 87,5 milyon olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, aktif olarak 4,5G hizmetini kullanabilen abone sayısının ise 72,5 milyon olduğunu belirtti. Türkiye'nin 5G teknolojisine geçişi için operatörlerin yatırımlarını hızlandırdığını vurgulayan Uraloğlu, 2023'ün ilk 9 ayında, operatörlerin yatırımlarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 57,8 oranında arttığını açıkladı. Türk Telekom, Turkcell, TT Mobil ve Vodafone’un toplam yatırım miktarının 24 milyar 802 milyon 968 bin 481 TL'den, 39 milyar 147 milyon 839 bin 458 TL'ye yükseldiğini söyledi.

Fiber Altyapı ve İleri Teknolojiler İçin Yatırımlar

Bakan, bu yatırımların büyük kısmının 5G teknolojisinin temel yapı taşı olan fiber altyapıya yapıldığını belirtti. Fiber altyapının 588 bin kilometreye ulaşmasının, 5G'nin yaygınlaştırılması açısından büyük bir adım olduğunu söyledi. İnternet abone sayılarındaki artışın en büyük bölümünün, kablosuz telsiz internet ve 'eve kadar fiber' bağlantı sistemlerinde yaşandığına dikkat çekti. Özellikle kablosuz telsiz internet abone sayısındaki artış yüzde 30,2 olurken, 'eve kadar fiber' abone sayısındaki artış ise yüzde 21,6 seviyelerine çıktı.

Milli 5G Ekipmanları Üzerine Çalışmalar

Uraloğlu, Türkiye’nin 5G ve ötesi teknolojilere yönelik çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti. Bu alanda, 5G şebeke ekipmanlarının tasarımından üretimine kadar tüm süreçlerin yerli ve milli katkılarla gerçekleştirilmesine yönelik projelerin sürdüğünü söyledi. Bu bağlamda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile kamu ve özel sektör temsilcilerinin iş birliği içerisinde olduklarını belirten Uraloğlu, yerli üretimin artırılması ve dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla çalışmaların hızlandırıldığını ifade etti.

Kaynak: AA