Köy muhtarı Mehmet Halim Akkuş’un öncülüğünde hayata geçirilen merkez, köydeki kadınların sosyalleşmesine, yeteneklerini geliştirmesine ve gelir elde etmesine olanak tanıyor.

Resim 2025 01 13 113450910

"Bu Köy Bizim Köyümüzdür"
Yaşam Merkezi’nin kuruluş süreci hakkında bilgi veren Uzakkışla köyü muhtarı Mehmet Halim Akkuş, merkezin eski bir köy okulunun restore edilmesiyle hayata geçirildiğini belirtti. Akkuş, “Taşımalı eğitime geçildikten sonra burası atıl durumdaydı. Muhtarlık görevimden önce burayı tekrar hayata kazandıracağıma kendi kendime söz vermiştim. Gurbetteki köylülerimizle iletişim kurarak onlardan destek istedik. Hep birlikte el ele vererek, burayı üç yıl içinde büyük oranda tamamladık. Daha sonra hükûmetimizin ‘köy yaşam merkezleri’ projeleriyle burayı geliştirme fırsatı bulduk. Şimdi burada kadınlarımız üretiyor, çocuklar eğitim alıyor, insanlar sosyalleşiyor. Eksiklerimiz var ama onları da tamamlamak için çalışıyoruz.” dedi.

Resim 2025 01 13 112443648

Sosyalleşirken Ekonomiye Katkı
Yaşam Merkezi’nde unlu mamuller üreten girişimci ev kadını Ayla Aktaş, bu sürecin hem sosyalleşme hem de kazanç kapısı haline geldiğini ifade etti. Aktaş, “Başlangıçta can sıkıntısını gidermek için böyle bir işe girişmiştik. Muhtarımıza bu fikrimizi söyledik, sağ olsun bize destek oldu. Önce kendimiz için üretim yaparken, kısa sürede sipariş almaya başladık. Şimdi haftanın beş günü burada yoğun şekilde çalışıyoruz. Cenazelerden kadın günlerine, asker eğlencelerinden Kur’an okumalarına kadar birçok etkinlik için sipariş hazırlıyoruz.” diye konuştu.

Kaynarca’ya Örnek Oldular
Kaynarca Kaymakamlığı tarafından da takdir edilen girişimci kadınlar, merkezdeki çalışmalarını ilçe merkezine taşıyarak yemek kursiyeri olarak da görev yapmaya başladılar. Gündüz Kaynarca’da çalışan kadınlar, akşam saatlerinde Yaşam Merkezi’nde üretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Resim 2025 01 13 112151661

Muhabir: Şevval GEÇİN