Rapora göre, işverenlerin en fazla eleman bulmakta zorlandığı mesleklerin başında garsonluk geliyor. Onu sırasıyla dikiş makineciliği, kaynakçılık, temizlik görevliliği, sıvacılık, satış danışmanlığı, şoförlük ve gazaltı kaynakçılığı izliyor.
İŞGÜCÜ AÇIĞININ EN YOĞUN OLDUĞU SEKTÖR: İMALAT
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İŞKUR’un 2024 yılı araştırması kapsamında 2 ve üzeri istihdam sağlayan 86 bin iş yeriyle görüşüldüğünü belirtti. Bakan Işıkhan, en fazla iş gücü ihtiyacının imalat sektöründe olduğunu vurguladı.
Özellikle 20 ve üzeri çalışanı bulunan iş yerlerinde, yüzde 29,7 oranında açık iş pozisyonu tespit edildiği ifade edildi.
GELECEĞİN MESLEKLERİ BELİRLENDİ
Araştırma kapsamında gelecekte öne çıkması beklenen meslekler de belirlendi. İşverenler, önümüzdeki 10 yılda yazılım mühendisliği, inşaat mühendisliği, yapay zeka uzmanlığı, e-ticaret, bilişim teknolojileri, dil ve konuşma terapistliği ve CNC operatörlüğü gibi alanlarda istihdam ihtiyacının artacağını öngörüyor.
Bakan Işıkhan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Üreten, büyüyen ve istihdam olanaklarını genişleten Türkiye hedefiyle politikalar oluşturmaya devam ediyoruz. İşgücü piyasasını yakından takip ediyor, işverenin ve iş arayanın beklentilerine uygun çözümler geliştiriyoruz.”