Ürdün, bu gelişmeden sonra İsrail de Suriye ile olan sınırlarında güvenliği takviye etmeye başladı.
Güneyde, Suriye hükümetinin kontrolü altında görünen bir bölgede görülen bu ayaklanmalar önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor.
Kuzeyde İslamcı grupların ilerleyişinden farklı olarak, burada Özgür Suriye Ordusunun eski üyeleri yeniden silahlandı ve birçok kasabayı kolaylıkla ele geçirmiş görünüyor.
Bu grup, Caber sınır karakolunu ele geçirdi.
"Haklarımızı alacağız..."
Özgür Suriye Ordusundan Ebu Adil'e göre, burası artık Beşar Esad hükümetinin kontrolünde olmayan stratejik bir geçiş noktası. Adil, “Muhalif gruplar yıllardır bugün için hazırlık yapıyordu ve onların planları olmasaydı Suriye güçleri ve İranlılar bu kadar çabuk düşmezdi. Herkese şunu söylüyoruz: Devam edeceğiz çünkü biz haklıyız. Yenildiğimiz zaman bile Suriye'de haklarımız olduğunu söyledik ve bugün kazandığımız zaman da haklarımızı alacağımızı söylüyoruz” dedi.
Ürdün, “Suriye'nin güneyinde artan gerilimle bağlantılı güvenlik endişelerini” gerekçe göstererek, sınır kapısını kapattı. Sadece Ürdünlülerin ve Ürdün kamyonlarının geri dönmesine izin verilirken, Suriye'ye yönüne trafik yasaklandı.
Suriye’nin güneyinde, 2011 ayaklanmasının merkezlerinden olan Dera kenti de, bölgedeki 40'tan fazla geçiş noktasını kontrol ettiği belirten isyancıların eline geçti.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevine göre, bu ilerleme karşısında güneydoğudaki Süveyda kentinde vali, polis ve cezaevi müdürleri de dahil olmak üzere Suriyeli yetkililer ofislerini terk etti.
İsyancılar Golan Tepelerine doğru ilerliyor
İsyancı gruplar da Golan Tepelerine yaklaştı. Muhaliflere göre, isyancılar, Kuneytra civarında İsrail sınırına bir kilometreden daha yakın bir mesafede bulunuyor.
İsrail ordusu, Golan Tepelerinde, Suriye sınırı boyunca güçlerini takviye ediyor.
İsrail ordusu, bu bölgede yüksek düzeyde hazırlık yaptığını ve ülkenin çıkarlarını ve egemenliğini savunmak için durumu çok yakından izlediğini belirtiyor.
İsrailli yetkililer, son 24 saatte güvenlik değerlendirmelerini arttırdı ve bu aşamada, bölge sakinlerine acil bir tehlike olmadığı konusunda güvence verdi.
İsrail, kendi güvenliği için en büyük tehdidi oluşturan İran'ın faaliyetlerini özellikle yakından takip ediyor. Suriye ile Lübnan arasındaki iki sınır karakolu da dün sabah bu çerçevede bombalandı.
İsrail, birkaç günün, hatta birkaç saatin Suriye'nin ve muhtemelen tüm Orta Doğu'nun geleceği açısından hayatî önemde olacağın düşünüyor.
Suriye ordusu kuzeyde karşılık vermeye çalışıyor
Suriye ordusu ise ülkenin kuzeyinde bir taarruz başlattığını duyurdu. Ordu, dün akşam Münbiç'teki sivillere, Türkiye'ye 30 km ve Halep'e yaklaşık 100 km mesafedeki bu büyük kasabayı boşaltmaları çağrısında bulundu.
Münbiç, Heyet Tahrir Eş-Şam'ın İslamcı isyancılarıyla müttefik olmayan ancak doğuda, örneğin hükümet birliklerinin çekildiği Deyrezor'da da toprak kazanmış olan PYD/YPG güçlerinin denetiminde bulunuyor.
Sky News Arabia'ya göre, Beşar Esad'ı hava saldırılarıyla destekleyen Rusya, Şam'a müdahalelerinin sınırlı kalacağını bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı da, Amerikan vatandaşlarını derhal Suriye'den ayrılmaya çağırdı.
Katar Başbakanı, bugün yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkesinde sükunetin hakim olduğu bir dönemde halkıyla diyalog kurma ve mültecilerin evlerine dönmelerine yardımcı olma “fırsatını değerlendiremediğini” söyledi.
Fotoğraf: BBC