Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asiye Tığlı tarafından verilen konferansa Ferizli Kaymakamı Hasan Balcı, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, sözlerine değerli bir konuğu, kendisinden önemli bir konuyu dinlemek üzere, ağırladıklarını dile getirerek başladı. 1979 yılında İran’da gerçekleşen rejim değişikliğinin İslam sıfatı eklenerek İran İslam Devrimi diye adlandırıldığını ifade eden Dekan Bostancı, bunun İslam ülkelerinde geniş etkileri olduğuna değindi.

Devrimden sonra uygulamada yaşanan sorunların neticesinde devrimin arkasındaki dinî düşüncenin sorgulanmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Bostancı, özellikle gençlerin dini düşünce ve değerlere yaklaşımı konusunda Doç. Dr. Asiye Tığlı’nın vereceği bilgilerin önemli olduğunu söyledi. Doç. Dr. Tığlı’nın yüksek lisans ve doktora tezlerinin İran üzerine olduğunu ve birçok kez İran’a giderek incelemelerde bulunduğunu ve bu sebeple konuya hâkim birisi olduğunu ifade eden Dekan Bostancı, kendisine ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.


Programın sunuculuğunu yapan Arş. Gör. Semra Kaya Aitaouri tarafından özgeçmişi aktarıldıktan sonra sözlerine başlayan Doç. Dr. Asiye Tığlı, konuşmasına Türkiye’deki İran devrimi tasavvuruyla oraya gittiğinde, bildikleriyle gördükleri arasında fark olduğunu dile getirerek başladı. Yüksek lisans tezi için araştırma yapma amacıyla gittiği dönemde ne İran’ın Türkiye’yi ne de Türkiye’nin İran’ı doğru düzgün tanıdığını dile getiren Doç. Dr. Tığlı, farklı araştırmalar ve araştırma merkezleri sayesinde bugünkü durumun daha iyi olduğunu ama buna rağmen tarafların birbirlerinden yeterince haberdar olmadıklarını belirtti. Konuşmasına yirminci yüzyılın başından 1979 devrimine kadar gelişen ve devrimi hazırlayan olayları anlatarak devam eden Doç. Dr. Asiye Tığlı, ardından devrim sonrası İran dini tecrübesinin seyrinden ve özellikle devrimden sonra yetişen neslin dinî düşünce ve değerlere yaklaşımlarından bahsetti. Tığlı, konuşmasının sonunda dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı.


Program Doç. Dr. Asiye Tığlı’ya günün anısına hediye takdim edilmesinin ardından sona erdi.

Kaynak: Basın Bülteni