Sakarya Nehri kıyısında, taşkınlar sonucu oluşan göletlerin çevresinde kurulu 400 dönümlük alanda hizmet veren Gölya Tabiat Parkı, 2022 yılında Arifiye Belediyesi tarafından mesire alanına dönüştürülerek tabiat parkı statüsüne kavuştu. Park, bünyesinde barındırdığı hayvanat bahçesi ve çeşitli kuş türleriyle doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

Parkta oluşturulan merkezde görev yapan veteriner hekimler, doğada yaralı bulunan yaban hayvanlarının bakım ve tedavi süreçlerini üstleniyor. İyileşen hayvanlar doğal yaşam alanlarına bırakılırken, doğaya dönme şansı bulunmayanlar parkta yaşamlarını sürdürüyor.

"Hayvanların Sağlığına Kavuşması Bize Büyük Mutluluk Veriyor"

Veteriner hekim Sema Belen Köksal, yaptığı açıklamada, veterinerlik mesleğine duyduğu sevgiyi anlattı. 2015 yılında veteriner fakültesinden mezun olduğunu belirten Köksal, Gölya Tabiat Parkı'nda Sakarya ve çevre illerden getirilen yaralı hayvanların tedavisini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Köksal, yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin ardından doğaya bırakıldığını aktararak, "Avlanma yeteneğini veya uzuvlarını kaybeden hayvanlar ise yaşamlarının sonuna kadar burada misafir ediliyor. Onların sağlığına kavuşup mutlu bakışlarını görmek, biz veterinerler için çok büyük bir ödül." dedi.

Tedavi edilen hayvanlar arasında maymun, baykuş, tilki, sansar, yaban domuzu, kartal, şahin ve geyik gibi çeşitli türlerin bulunduğunu kaydeden Köksal, şöyle devam etti:

"Hayvanlarımız ağızsız, dilsiz oldukları için kendilerini ifade edemiyorlar. Biz veteriner hekimler, onların durumlarını anlayarak tedavilerini yapıyoruz. Bu nedenle mesleğimin çok kutsal olduğuna inanıyorum. Vatandaşlardan, sokakta veya doğada karşılaştıkları yaralı hayvanları vakit kaybetmeden bizlere ulaştırmalarını rica ediyoruz."

"Gölya, Hayvanları Yakından Tanıma Fırsatı Sunuyor"

Gölya Tabiat Parkı Sorumlusu Ahmet Safitürk ise parkta 30 farklı türden yaban ve evcil hayvan bulunduğunu belirtti. Safitürk, parkın hem doğal güzellikleri hem de sahip olduğu hayvan çeşitliliğiyle ziyaretçilere doğayla iç içe bir deneyim sunduğunu ifade etti.

Parkta yürüyüş yolları, piknik alanları ve kafeterya gibi sosyal alanların da bulunduğunu dile getiren Safitürk, şunları söyledi:

"Okulların düzenlediği gezilerle öğrencilerimize buradaki hayvanları tanıtıyoruz. Yaralı hayvanların tedavilerini veteriner hekimlerimiz üstleniyor. Sağlığına kavuşanlar doğaya bırakılıyor, doğaya dönme şansı olmayanlar ise parkımızda hayatlarına devam ediyor."

Gölya Tabiat Parkı, hem doğaya katkı sunan çalışmaları hem de halkı bilinçlendirme faaliyetleriyle Sakarya’nın önemli doğal yaşam alanları arasında yer alıyor.

Kaynak: AA