Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Özge Özten, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazanan bir projeye imza attı. "İndirgenmiş Borofen Oksit/Feoforbit a/PEG/Au@Ag Nanopartikül Kompozit Yapının Fotodinamik Tedavi Uygulamalarındaki Potansiyel Terapötik Etkisinin Araştırılması" başlıklı proje, kanser tedavisinde devrim yaratacak yenilikçi bir yaklaşımı ortaya koyuyor.
Projenin danışmanlığını, Teknoloji Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zahid Yıldız ve Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Can üstleniyor. Ayrıca, Özge Özten aynı zamanda TÜBİTAK 2211-C Yurt İçi Öncelikli Alanlar Doktora Burs Programı Bursiyeri olarak eğitimine devam ediyor.
Proje, indirgenmiş borofen oksit malzemesinin kanser tedavisindeki etkinliğine odaklanıyor. Özge Özten, indirgenmiş borofen oksitin yüksek ışık emilimi sayesinde ışığa duyarlı ‘feoforbit a’ isimli ilacı daha etkin hale getirerek fotodinamik tedaviye önemli katkılarda bulunmayı hedefliyor. Ayrıca, PEG ve Au@Ag nanopartiküllerinin birleştirilmesiyle elde edilecek kompozit yapının fotodinamik tedavi etkinliğini artırması bekleniyor.
İleri Malzeme ve Nanoteknolojinin Potansiyeli
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Özge Özten, indirgenmiş borofen oksitin Türkiye'deki malzeme bilimi ve biyomedikal uygulamalar açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Türkiye'nin zengin doğal kaynakları ve gelişen araştırma ekosistemi ile bu alanda büyük bir avantaj sağladığını vurgulayan Özten, "İndirgenmiş borofen oksit, fotodinamik terapi için güçlü bir aday olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek ışık emilimi sayesinde kanser tedavisindeki etkinliğini artırmayı ve derin doku penetrasyonu sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, bu projeyle birlikte Au@Ag nanopartiküllerinin kompozit yapının fotodinamik tedaviye katkı sağlayarak kanser tedavisinde önemli bir rol oynamasını amaçlıyoruz" dedi.
Özten, proje kapsamında yapılan çalışmaların, ülkemizin ve dünyanın önde gelen bilim insanlarıyla ortak çalışma fırsatları sunarak, üniversitenin uluslararası işbirliği kapasitesine katkı sağlamayı ümit ettiklerini ifade etti. Ayrıca, projede bir doktora öğrencisine burs verilmesinin kendileri için ayrıca mutluluk verici bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.
Yenilikçi Yaklaşımla Kanser Tedavisi
Proje, son yıllarda biyomedikal mühendisliği ve nanoteknoloji alanlarında yenilikçi malzemeler üzerine yapılan araştırmaların önemli bir örneğini oluşturuyor. Özge Özten’in bu projesi, fotodinamik tedavi yöntemlerinin daha etkili hale getirilmesine yönelik önemli adımlar atılmasına olanak tanıyacak.
TÜBİTAK’ın desteğiyle gerçekleştirilecek bu projeyle, kanser tedavisinde kullanılan mevcut yöntemlerin iyileştirilmesi ve yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesi bekleniyor.