Mide Bulantısı Nasıl Önlenir?
Mide bulantısını önlemek için gündelik hayatta dikkat etmeniz gereken öneriler şunlardır:

  • Çok sıcak ve nemli ortamlarda bulunmaktan kaçının
  • Kızartılmış, yağlı ve yoğun baharat içeren gıda tüketiminden kaçının
  • Öğünleri küçük ve yavaş şekilde tüketin ve sindirimi zor gıdalar tüketmemeye çalışın
  • Soğuk ve sıcak gıdaları birbirini ardına yemeyin, içmeyin
  • Mide bulantısı tekrar eder düzeydeyse B6 vitamini takviyesi almayı deneyin
  • Gün içinde düzenli olarak bu sol tüketin
  • Gazlı içecekleri içmemeye özen gösterin
  • Protein yönünden zengin gıdalar ile beslenin
  • Yemeğin hemen sonrasında aktivitelerden kaçının
  • Yemek sonrasında başınız ayaklarınızı hafif bir yüksekliğe gelecek şekilde yukarıda tutarak uzatın

Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Temiz havada yavaş ve derin nefes alıp-vermek, soğuk su yanı sıra mideyi rahatlatan nane-limon, zencefil ya da papatya çayı içmek, az tuzlu kraker ve muz gibi hafif gıdalar, nane yağı veya limon koklamak mide bulantısı sorununu gidermeye yardım eder.

Mide Bulantısında Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Mide bulantısıyla birlikte aşağıdaki şikâyetler de görülüyorsa vakit kaybetmemeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

  • Göğüs ağrısı
  • Kusmukta kan veya koyu, kahve renkli madde varsa
  • Şiddetli karın ağrısı veya krampları
  • Şiddetli ishal
  • Bulanık görme
  • Bayılma
  • Zihin karışıklığı
  • Soğuk, nemli, soluk cilt
  • Yüksek ateş ve boyun ağrıları
  • Hızlı nefes alma veya çarpıntı 
  • Mide Bulantısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Psikolojik mide bulantısında ne yapılmalı?
Kaygı ve endişe ile birlikte oluşan psikolojik mide bulantısına karşı egzersiz ve meditasyon yapmak, uzanıp sakinleşmek ve bu süreçte yediklerinize dikkat etmek iyi gelecektir.

Yolda mide bulanırsa ne yapılmalı?
Eğer uzun yola gidilecekse, araca binmeden önce mide bulantısına yönelik ilaçlar alınabilir. Kısa mesafeli yollar için kişi araca bindiğinde kafasını olabildiğince eğmemesi tavsiye edilir. Telefonla ya ada kitap göz hizasına getirilmeli, kafa kesinlikle mevcut halini değiştirmemeli. Ayrıca araç içini havalandırmak, kolonya ve şekerden yararlanmak, sallantının daha az olduğu bir kısma geçmek, ağır besinlerden kaçınmak yolda özellikle otobüste mide bulantısına iyi gelecektir.

Şekerli su mide bulantısına iyi gelir mi?
Evet şekerli içecekler mide bulantısını bastırmaya yardımcı olur çünkü şeker içeren içecekler mideyi diğer sıvılardan daha iyi sakinleştirir.

Mide bulantısında hangi bitki çayları içilebilir?
Mide bulantısı için nane, zencefil, tarçın ve rezene gibi bitkiler mide bulantısını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Migren mide bulantısına neden olur mu?
Migren ağrıları çoğu zaman mide bulantısını beraberinde getirir. Aynı zamanda baş dönmesine de neden olan migren ağrıları aşırı boyutlara vardığı vakit dinlenmek şarttır.

Vertigoda mide bulantısı olur mu?
Vertigo ve iç kulak enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar da yoğun şekilde mide bulantısına neden olabilir. İç kulak sorunları nedeniyle meydana gelen mide bulantıları genellikle yolculuk esnasında rahatsız eder. Arabaya bağlanan bu bulantının esas nedeni kulağa bağlı denge bozukluğudur.

Stres ve mide bulantısı ilişkisi
Mide bulantısı aynı zamanda stres ve sıkıntıya bağlı olarak da sıklıkla karşımıza çıkar. Stresin mideye vurması durumuna da bağlı olarak aşırı adrenalin salgılanan durumlarda mide bulantısı da beraberinde gelir. Zayıflama hastalığı olarak bilinen anoreksiya nervoza, bulimia nevroza, gibi hastalıklarda da bulantı ve kusma görülür. Yaygın anksiyete bozukluğu ve sosyal anksiyete bozukluğu gibi bazı ruhsal hastalıklar da bulantıyı tetikler.

Besin duyarlılığı mide bulantısı yapar mı?
Besin duyarlılığı da mide bulantısına neden olmaktadır. Laktoz intoleransı, çölyak hastalığı neticesinde kişilerde gluten ve süt ürünlerinin vücut tarafından sindirilememesi nedeniyle de bulantı oluşur. 

Baş ağrısı mide bulantısı yapar mı?
Baş ağrısı tek başına mide bulantısı yapmaz. Ancak migren tipi baş ağrısı çoğunlukla bulantı ve kusmayı da beraberinde getirir. Migrenin etiyolojisi, beyin zarındaki daralma, kan kışındaki azalma ve sonrasında genişleme ve kan akışında artışla, kanlanmanın düzensizliği meydana gelmekte ve meydana gelen bölgede göreceli bir basınç oluşmaktadır. Beraberinde getirdiği uyarılar nedeniyle mide bulantısı, kusma isteği görülebilir.  Migren tedavisi ve önlemleri ile bu durumdan uzaklaşmak mümkündür.

Sürekli mide bulantısı neden olur?
Sürekli devam eden mide bulantıları olan hastalar mutlaka hekim kontörlünden geçmelidir. Sindirim sistemi kaynaklı uzun süren bulantılara kilo kaybı, halsizlik de ekleniyorsa mide kanserini işaret edebilir. Yıllarca süren mide bulantıları ise sorunun psikolojik olduğunu gösterir. Özellikle mide bulantısına eşlik eden diğer bulguları birlikte değerlendirmek gerekir.

Kusmaya çalışmak zararlı mıdır?
Mide bağırsak enfeksiyonu ya da gıda zehirlenmesi gibi mideye giren bir madde sonucunda kişi mide bulantısı çekiyorsa, onu kusmak kişiyi rahatlatabilir. Ama her bulantıda kusma doğal bir süreç olarak gelişmiyorsa kusulmasına gerek yoktur. Örneğin migren gibi bir rahatsızlık sonucu oluşan bulantıyı kişi kendini kusturarak ondan kurtulamaz. Yeme- içmeye bağlı bir bulantı söz konusu olduğunda kusmaya çalışmak normal kabul edilir. Sürekli ve kontrolsüz şekilde kusulduğunda tahrişler, yemek borusunda zedelenmeler, yaralanmalar, yemek borusunda yırtık ve kanamalar olabilir. Özellikle aşırı alkol kullananlarda ve hamilelerde bu duruma sıklıkla rastlanır.

Mide bulantısı hangi durumlarda olur?
Mide bulantısı; hepatit, pankreas hastalıkları, gergin mide, mide fıtığı, gergin bağırsak, reflü, mide tahrişi, bağırsak zarının tahrişi, böbrek hastalığı, safra kesesi hastalığı, virüs kökenli kabız ve regli vb. durumlarda da sıklıkla görülür. Bunun yanı sıra tamamen beyinle alakalı mide bulantıları da olabilmektedir. Kafa travması, beyin tümörleri, inme ve menenjit beyin kaynaklı mide bulantılarının nedenleridir.  Aynı zamanda omurilik veya beyin sıvısı ile ilgili hastalıklar da bu durumu tetikler. Geçici ve ani olabilen bulantılara karşı vakit kaybetmeden doktora danışmak gerekir.

Mide bulantısı ne zaman tehlikelidir?
Mide bulantısına, göğüs ağrısı, şiddetli karın krampları, görüşte bulanıklaşma gibi belirtiler de eşlik ediyorsa bu belirtiler ciddiye alınmalıdır ve vakit kaybetmeden uzman doktora görünülmelidir.

Mide bulantısına iyi gelen yiyecekler nelerdir?
Muz, elma, elma püresi, avokado, kavun, havuç, patates, beyaz ekmek, tuzlu kraker gibi hafif ve tatsız yiyecekler mide bulantısı için rahatlatıcı etki gösterebilmektedir.

Kaynak: memorial