Lordoz, boyun (servikal) ve bel (lomber) bölgelerinin içe doğru eğriliğidir. Servikal omurga (boyun omurgası) ve lomber omurganın (alt sırt) öne doğru eğilimli bir görüntü oluşturmasına neden olur. Servikal omurga 30 ila 40 derecelik bir eğri, lomber omurgada ise 40 ila 60 derecelik bir eğri normal olarak kabul edilir. Bu durum karşısında uzman doktor kişinin duruşunu iyileştirmeye yönelik olarak egzersiz ve esneme hareketleri önerebilir. Bu nedenle cerrahi müdahale gerektirmeyebilir. Omurgada yer alan iki tane ana lordoz bölgesi bulunur. Bunlar şöyle sıralanır:

Servikal lordoz
Boyun bölgesinde yer alan içe doğru kıvrımdır. Nadir de olsa konuşma veya yutma dahil olmak üzere boyun ve boğazı kullanma yeteneğini etkileyen bir durumdur.

Görüntüleme raporlarında ifade edilen servikal lordoz düzleşmiştir ifadesi boyundaki servikal omurganın C şeklinde olan doğal eğriliğini kaybettiği ve boynun aşırı düz hale geldiği anlamına gelir. C şeklindeki doğal eğrilik, başın ve omurganın düzgün bir şekilde sabitlenmesini sağlar.

Lomber lordoz
Omurganın alt sırt olarak bilinen bel tarafının, yani lomber bölgesinin içe doğru eğriliğidir. Sırt üstü yatıldığı durumda normalden daha fazla boşluk oluşabilir. Bazı durumlarda kişinin mesanesini ve bağırsaklarını kontrol etme yeteneğini etkiler.

Görüntüleme raporlarında ifade edilen lomber lordoz düzleşmiştir ifadesi alt sırt yani bel bölgesindeki doğal içe doğru eğriliğinin bir kısmını kaybettiği ve düzleştiği anlamına gelir. Flatback sendromu olarak da bilinen düz sırt sorununa neden olan lomber lordo düzleşmesi, hastaların dik durmasını zorlaştırır.

Lordoz Belirtileri Nelerdir?
Lordozun en belirgin belirtisi oluşan kas ağrılarıdır. Bunun yanında lordoz geliştiği durumda kişide hiperlordoz (aşırı bel çukuru) daha belirgin bir hale gelir. Kasılmalar ve spazm da lordoz belirtilerindendir. Servikal lordoz varsa, bu ağrı boyna, omuzlara ve üst sırta yayılabilir.

Lordoz belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Bel eğriliğinin belirgin olması
  • Uyuşma ve karıncalanma
  • Kaslarda oluşan gerginlik yüzünden oluşan ağrılar
  • Omurga bölgesinde sertlik hissedilmesi
  • Elektrik çarpmasına benzer ağrılar
  • Karın kaslarının zayıflaması ve kalça kaslarının sıkılaşması
  • Mesane kontrolünün zayıflaması
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Omurilik veya sinir kökleri üzerinde baskı nedeniyle oluşan nörolojik sorunlar

Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve lordozun şiddetine bağlı olarak değişir. Bu belirtilerden herhangi biri sizde bulunuyorsa uzman doktora başvurmak önemlidir.

Lordoz Neden Olur?
Lordoz, omurgada bulunan doğal eğriliğin normalden fazla ortaya çıkmasıyla görülen bir durumdur. Uzun süreler oturma, aşırı kilo, gebelik, travmalar ya da kaslarda meydana gelen dengesizlikler nedeniyle lordoz ortaya çıkabilir. Lordoz nedenleri şöyle sıralanabilir:

Yanlış hareket kaynaklı
Yanlış duruştan kaynaklı, uzun süreler oturma, sürekli öne eğilecek şekilde durma, yük taşırken yanlış hareket nedeniyle lordoz oluşabilir.

Aşırı kilo ve obezite
Kişinin özellikle karın bölgesinde yağ birikmesine bağlı olarak omurgaya yük bindirmesi lordoz oluşumuna sebep olabilir. Obezite de başlıca nedenleri arasında sıralanır.

Kaslarda meydana gelen dengesizlikler
Kalçada ya karın bölgesindeki kasların zayıflaması ya da bel ve sırt bölgesindeki kasların aşırı gerginleşmesi omurganın dengesini bozarak lordozun gelişmesine zemin hazırlar.

Gebelik
Hamilelik esnasında vücut ağırlığını artması, karın bölgesinin büyümesiyle beraber omurgaya baskı artar. Bu da özellikle hamileliğin son zamanlarında lordoza neden olabilir.

Doğuştan yapısal durumlar
Kişide doğuştan gelişen omurgadaki yapısal anormallikler lordoza neden olabilir. Bu yapısal farklılıklar, omurganın normalden fazla eğrilmesine sebebiyet verir.

Omurga ve kas hastalıkları
Kas distrofisi, kemik erimesi, omurgada meydana gelen kırıklar, disk kaymaları omurga ve kasların etkilenmesine neden olan hastalıklara arasında yer alır. Bu durum omurgada yapısal değişikliklere neden olarak dengenin korunabilmesi için omurgada aşırı eğilmelere neden olur.

Travmalar ve yaralanmalar
Omurga yaralanmaları veya cerrahi müdahaleler sonucunda da lordoz gelişimi meydana gelebilir.

Lordoz Nasıl Teşhis Edilir?
Uzman doktorun kişiye uyguladığı fiziki muayenenin ardından lordozu teşhis edilebilir. Muayene esnasında omurgada doğal bir eğrilik olup olmadığı kontrol edilir. Bunun yanında skolyoz, kifoz ve sırt ve omurgayı etkileyen diğer rahatsızlıklar açısından da tarama yapılabilir. Bu taramalar röntgen, MR ve BT taraması içerir. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji bölümü lordozun teşhis ve tedavisini yürüten tıbbi birimlerdir.

Lordoz Tedavisi Nasıl Olur?
Lordoz tedavisi, omurgada sorunun nerede olduğuna ve hangi semptomlar gösterdiğine bağlı olarak farklılık gösterir. Çoğu kişinin bir tedaviye ihtiyacı olmayabilir. Özellikle boyun ve sırt ağrılarını bulunuyorsa buna yönelik olarak bir tedavi geliştirilir. Lordozun yarattığı eğri zamanla kötüleşirse veya esnek değilse, uzman doktor kişiye şu yöntemleri önerebilir:

Fizik tedavi: Kasların güçlenmesine yardımcı olmak için egzersizler ve esneme hareketleri önemlidir. Egzersizler sayesinde eğrilik azalmaz fakat ağrıların azaltılması hedeflenir.

Omurgayı destekleme:  Omurgayı desteklemek ve daha fazla eğilmesini önlemek için kişiye özel bir destek önerilebilir. Uzman doktor bu desteği ne sıklıkla takılması gerektiğini söyler.

Lordoz ameliyatı: Lordoz ameliyatına çok nadir de ihtiyaç duyabilir. Özellikle eğrinin yarattığı ağrı şiddetliyse ve zamanla kötüleşmeye başladıysa omurgayı düzeltmek için spinal füzyon önerilebilir.

Hiper lordoz ve lordoz aynı mı?
Lordoz, omurganın içe doğru eğriliğini ifade ederken, hiperlordoz, lordozun aşırı belirginleştiği durum olarak tanımlanır.

Lordoz olduğumu nasıl anlarım?
Lordoz olup olunmadığını anlamanın en kolay yolu sırt üstü yatmak olacaktır. Bel altına doğru eliniz kolay kayıyorsa ve ekstra boşluk varsa lordozunuz olabilir. Böylelikle uzman doktor gitmeniz önemlidir.

Kaynak: memorial