Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan "Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tüketici kredileri hariç olmak üzere, verilen krediler 5 milyon TL eşik tutarın üzerinde kaldığı sürece bunlara ilişkin hesap durumu belgelerinin her yıl hesap dönemini izleyen 9 ay içerisinde alınmasına devam edilecek. Yurt içi bankaların kendi aralarındaki vadesiz veya vadesi 3 ayı aşmayan işlemler için hesap durumu belgesi alınmayabilecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan "Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelik kapsamında alınan önlemler şunlar:
1. **Yüksek Tutarlı Kredilerde Hesap Durumu Belgeleri:** Bankalar, 5 milyon TL'nin üzerindeki nakdi ve gayri nakdi kredilerde müşterilerinden hesap durumu belgesi almak zorunda olacak. Bu uygulama daha önce 2 milyon TL'yi geçmeyen kredi talepleri için geçerliydi.
2. **Hesap Durumu Belgelerinin Süresi:** Tüketici kredileri hariç olmak üzere, 5 milyon TL üzerindeki krediler için hesap durumu belgeleri her yıl hesap dönemini izleyen 9 ay içinde alınmaya devam edilecek.
3. **Kredi Derecelendirme Notu Zorunluluğu:** BDDK tarafından belirlenecek olan kapsam dahilindeki krediler için yetkilendirilmiş bir kuruluş tarafından verilen kredi derecelendirme notunun alınması zorunlu hale getirildi.
4. **Teminat Oranlarının Belirlenmesi:** Konut teminatlı kredilerde, taşıt kredilerinde ve finansal kiralama işlemlerinde kredi teminat oranları Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görüşü alınarak BDDK tarafından belirlenecek.
5. **Kredi Açma Yetkisi:** Kredi açma yetkisine sahip olanlar, kendileri, eşleri ve velâyeti altındaki çocukları ile ilişkili olan kredi işlemlerinde değerlendirme ve karar verme aşamalarında bulunamayacak.
6. **Risk Grubu Üyeleri Hakkında Kredi İşlemleri:** Banka genel müdürü veya yönetim kurulu üyeleri, bankanın risk grubuna dahil olanlar hakkında kredi işlemlerinde bu kısıtlamalara tabi olmayacak.
7. **Piyasa Koşullarıyla Uyum:** Bankaların dâhil olduğu risk grubu ve belirli kişilerle yapılan kredilendirme işlemleri, piyasa koşullarından önemli ölçüde farklılık arz etmemeli.
Bu düzenlemelerle birlikte, bankaların kredi işlemlerinde daha şeffaf ve denetlenebilir bir süreç izlenmesi hedefleniyor.