Dünya genelinde kalp ve damar hastalıkları, ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alırken, milyonlarca insan kalp hastalığı riski taşıyor. Son yıllarda kalp krizi vakalarının arttığını belirten Dr. Varım, bu durumu sigara kullanımı, hareketsiz yaşam ve genetik faktörlerle ilişkilendirdi.

Kalp Krizi Nedir?

Dr. Perihan Varım, kalp krizini, "Kalbin damarının ani veya yavaş yavaş tıkanması sonucu kalbin beslenememesi durumu" olarak tanımlayarak, kalbin kas dokusunun düzenli bir şekilde kanlanması gerektiğini, damarlar tıkandığında bu dokuların beslenemediğini ve hücrelerin ölmeye başladığını ifade etti. Ani kalp krizlerinin, damarların ani tıkanması sonucu meydana geldiğini belirten Dr. Varım, yaşlı bireylerde ise damarların yavaşça tıkanarak kalbin yeni damarlar oluşturduğunu ve bu nedenle yaşlılarda kalp krizlerinin daha sessiz geçtiğini söyledi.

Kalp Krizi Sebepleri

Sigaranın kalp krizinin en büyük nedeni olduğunu dile getiren Dr. Varım, "Bu bilgi bütün kitaplarda yazar, hatta sigaranın kendi paketinin üzerinde bile yazar. Diğer sebepler ise genetik yatkınlık, kolesterol yüksekliği ve hareketsiz yaşamdır. Ancak bunların çoğu değiştirilebilir. Sigarayı bırakabilir, günde 30 dakika yürüyüş yapabilir, düzenli sağlık kontrolleri yaptırabilirsiniz ve kalp krizini önleyebilirsiniz" dedi.

Genç Yaşta Kalp Krizi

Son yıllarda genç yaşta kalp krizi vakalarının arttığına dikkat çeken Dr. Varım, bu artışın bazı kesimler tarafından COVID-19 aşısına bağlandığını belirtti. Ancak, kendisi bu durumu sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam tarzına bağladığını ifade etti. "Kalp krizi geçiren genç hastaların çoğunun sigara kullandığını ve obezite sorunu yaşadığını görüyoruz" diyen Dr. Varım, günümüzde hareketsiz yaşam tarzının arttığını ve gençlerin dışarı çıkmak yerine alışveriş ve yemek için evde kaldıklarını söyledi.

Kalp Krizi Nasıl Önlenir?

Kalp krizini önlemek için en önemli adımın sigarayı bırakmak olduğunu belirten Dr. Varım, "Sigarayı bırakmayı şiddetle öneriyoruz. Ayrıca stresten uzak durmalı, hayatımıza egzersiz katmalıyız. Günde 30 dakika ritmik hareket yaparak kolesterolü düşürebilir, tansiyonumuzu kontrol altına alabilir ve kilo kontrolünü sağlayabiliriz" dedi. Dr. Varım, 40 yaşını aşan herkesin düzenli kardiyoloji muayenesi yaptırmasını ve EKG ile kalp ultrasonu gibi testlerle kalp sağlığını değerlendirmelerini önerdi.

Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalı?

Kalp krizi geçiren bir kişiye nasıl müdahale edilmesi gerektiğiyle ilgili bilgiler de veren Dr. Varım, "Eğer kişinin kalp krizi geçirdiğinden eminseniz ve hasta bayılmış durumdaysa, hastaya uygun pozisyon verip nabzını kontrol edin. Eğer nabız alamıyorsanız ve ilk yardım eğitimi aldıysanız kalp masajı yapabilirsiniz. Ancak bu konuda bir bilginiz yoksa, hemen 112 Acil Servisi arayarak hastayı profesyonellere teslim etmeniz en doğru hareket olacaktır. Eğer hastanın bilinci yerindeyse ve göğüs ağrısı varsa, hastaya aspirin çiğnetip en yakın Acil Servise yönlendirin." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Soner Kiraz