Mart’ta Ekimi Yapılan Kabaklar Eylül’de Hasat Ediliyor
Sakarya’da beyaz kestane kabakları, Mart ve Nisan aylarında özenle seçilen tohumlarla ekiliyor. Yaklaşık 7 aylık bir büyüme sürecinin ardından Eylül ayının ortalarında hasat edilmeye başlanıyor. Usta çiftçiler, titiz bir çalışma ile kabakları tarladan alıp depolara ve ardından satış noktalarına ulaştırıyor. Kabaklar, tatlısı, çorbası ve reçeliyle sofraları süslüyor ve yurt dışına ihraç ediliyor. Tarlada fiyatlar 6 ila 8 lira arasında değişirken, marketlerde 15-20 lira arasında satışa sunuluyor.
“Lezzeti Toprağından Geliyor”
Kabak ekimi ve hasadını anlatan çiftçi İslam Aksoy, “Kabak, Mart ayının ortalarından Nisan ayının sonuna kadar ekiliyor. Hasat ise Eylül ortasından başlayıp Ekim sonuna kadar sürüyor. Sakarya'nın coğrafi işaretli kabağının lezzeti toprağından geliyor. Tarlaları hazırlarken hayvan gübresi kullanıyoruz, bu da ürünün kalitesini artırıyor” dedi.
Bu yıl hava şartlarının kabağın rekoltesini olumlu yönde etkilediğini belirten Aksoy, “Geçen yıla göre daha fazla kabak elde edeceğiz. Vatandaşlar, bu yıl daha bol kabak alıp tüketecek” diye ekledi.
Tarladan Sofraya Yolculuk
Kabak ihracatının da önemli olduğunu ifade eden Aksoy, “Kabağımızı İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyük şehirlere ve yurt dışına gönderiyoruz. Özellikle kabak tatlısında sıkça kullanılıyor. Bu yıl kabak miktarı arttığı için tüketim daha da kolaylaşacak” açıklamasında bulundu.
“Kabak Tatlısına Elmas Diyoruz”
Restoran işletmecisi Musa Kocaoğlu, kabak tatlısının lezzetini vurgulayarak, “Sakarya’nın kestane kabaklarını en güzel haliyle hazırlıyoruz. Kabak tatlımıza biz elmas diyoruz. Bu eşsiz lezzeti tadanlar, dükkanımıza tekrar geliyor” şeklinde konuştu. Sakarya dışından gelen misafirlerin de bu özel lezzeti tatmak için restoranlarına geldiğini ifade etti.