YENİSAKARYA
Şimşek, edebiyatın daha çok ezbere değil, anlamaya dayalı bir ders olduğunu vurgulayarak, "Edebiyat nasıl çalışılır?" sorusuna verilebilecek en önemli cevabın anlamaya özen göstermek olduğunu söylüyor. Edebiyat çalışmanın bazı püf noktaları hakkında önemli tavsiyelerde bulunan Şimşek, öğrencilerin başarılı olabilmeleri için dikkat etmeleri gereken unsurları şu şekilde sıraladı:
1. Önce Edebiyat Bilgisi Test Edilmeli
Öğrencilerin öncelikle mevcut edebiyat bilgilerini test etmeleri gerektiğini belirten Şimşek, bu şekilde eksikliklerin farkına varılabileceğini ifade etti.
2. Bireysel Çalışma Programı Hazırlamak
Bireysel bir çalışma programı hazırlamanın edebiyat açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, kişiye özel programların başarıyı artıracağını söyledi.
3. Akıllı Not Alma Teknikleri Kullanılmalı
Akıllı not alma tekniklerinin kullanımını öneren Şimşek, renkli kağıtlar üzerine eser-yazar eşleşmeleri yaparak, bu kağıtları panolara yapıştırmanın öğrenmeyi kolaylaştırdığını belirtti.
4. Hem Konu Çalışılıp Hem de Test Çözülmeli
Test çözmenin konuların pekişmesini sağladığını belirten Şimşek, "Hem konu çalışıp hem de test çözmek çok önemlidir," dedi.
5. Kitap Araştırması İyi Yapılmalı
Şimşek, öğrencilerin nerede eksik olduklarını belirleyip ona göre kitap seçmeleri gerektiğini söyledi. Konu anlatımında eksik olanların konu anlatımlı test kitapları alması gerektiğini vurguladı.
6. Edebiyat Eserlerini İyi Tanıyın
Edebiyat eserlerini çok iyi tanımanın önemine değinen Şimşek, sınavlarda hangi tarihlerde hangi eserlerin çıktığını bilmenin başarıyı artıracağını ifade etti.
7. Edebiyatı Sevmek
Edebiyat çalışmanın önemli bir adımı olarak edebiyatı sevmek gerektiğini belirtti.
8. Yorum Sorularına Özenle Çalışın
Sadece yazar-eser sorularına değil, yorum sorularına da özenle çalışılması gerektiğini vurguladı.
9. Kodlama Yöntemlerini Deneyin
Kodlama yöntemlerinin kullanılmasının öğrenmeyi kolaylaştıracağını belirtti.
10. Farklı Kaynaklara Göz Gezdirin
Farklı kaynakların incelenmesinin önemli olduğunu vurguladı.
11. Yazma, Sesli Okuma ve Görsel Tekniklerle Çalışın
Yazma, sesli okuma ve çizerek çalışmanın görsel ve işitsel duyularla öğrenmeyi destekleyeceğini belirtti.
Hızlı Tekrar Yöntemi ile Öğrenme
Edebiyat dersinde başarılı olmanın en önemli yollarından birinin hızlı tekrar yöntemi olduğunu vurgulayan Şimşek, öğrencilerin öğrendikleri bilgileri sık sık tekrar etmeleri gerektiğini söyledi. "Bir öğrencinin gün içinde öğrendiği edebiyat bilgilerini aynı gün içinde tekrar etmesi, bilginin hafızada 24 saat kalmasını sağlar. 24 saat sonra kısa bir tekrar ile bilgileri yenilemek ve bir hafta ile bir ay içinde ders tekrarını yapmak, bilgilerin uzun süreli hafızaya kaydedilmesini sağlar," dedi.
Edebiyat dersinin sözel bir ders olduğundan dolayı sıkça unutulabileceğini belirten Şimşek, bu tekrarların konunun hafızada kalıcı hale gelmesini sağladığını ifade etti. Ayrıca, ders çalışırken belirli aralıklarla ara vermenin konsantrasyonu zinde tutacağını ve sıkılmayı önleyeceğini ekledi. Sağlıklı beslenme, spor yapmak ve uyku düzeninin de ders çalışma verimini etkilediğini söyledi.
Haber ve Fotoğraf: Serkan Arutan