Bitki bazlı sürdürülebilir proteinlerin dünyaya sunulması için küresel çapta bilimsel çalışmalar sürüyor. Bu çalışmalardan belki de en önemlisi artık ülkemizin başkenti Ankara’nın güzide üniversitesi ODTÜ’de gerçekleştirilecek. Avrupa Birliği’nin araştırma ve yenilik için ana finansman programı Horizon Europe, bu yıl en önemli finansman desteğini ODTÜ’lü bitki bazlı protein geliştirme projesini yürüten bilim insanlarına verdi.

Horizon Europe 2021 yılında kuruldu ve 2027 yılına kadar 95.5 milyar Euro’luk bütçesiyle AB’de araştırma ve yenilikleri fonluyor. Prof. Dr. Mecit Halil Öztop liderliğindeki APRISE adlı proje Avrupa Komisyonu’na sunulan 117 teklif arasından seçilen 13 projeden biri olarak öne çıkıyor. Horizon Europe Programı kapsamında ODTÜ için de önemli bir kilometre taşı olan proje, üniversitenin ilk konsorsiyum liderliğini temsil ediyor.

Bir diğer amaç uzman yetiştirmek
APRISE projesiyle bilim insanları, alternatif protein kaynakları konusunda uzman yetiştirmeyi ve yüksek proteinli, uzun raf ömürlü gıda ürünleri geliştirmeyi amaçlıyor. Dört yıllık proje nohut, mercimek ve diğer baklagiller gibi temel Türk bakliyatlarından yeni protein kaynakları geliştirmek için çalışacak. Ayrıca proteinler, süt alternatifleri ve hazır gıdalar gibi ürünlerde de kullanılacak.

Prof. Dr. Öztop, projenin Türkiye’de alternatif proteinler konusunda uzmanlaşmış araştırmacı sayısının azlığını gidermeyi amaçladığını vurgulayarak “Dört yıllık programın sonunda bu alanda yenilikçi çalışmalara öncülük edecek araştırmacıları yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: ekonomim