Zimbabve, Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa'nın idam cezasına çarptırılan yaklaşık 60 mahkûmun cezalarının hapis cezasına çevrilmesini öngören yasayı imzalamasının ardından idam cezasını resmen kaldırdı.

Güney Afrika ülkesinde 2005 yılından bu yana infazlar konusunda moratoryum uygulanmasına rağmen mahkemeler cinayet, vatana ihanet ve terörizm gibi suçlar için ölüm cezası vermeye devam ediyordu.

Hükümet Gazetesi'nde Salı yayınlanan Ölüm Cezasının Kaldırılması Yasası, mahkemelerin artık herhangi bir suç için ölüm cezası veremeyeceğini ve mevcut ölüm cezalarının hapis cezasına çevrilmesini hükme bağlıyor. 

Bununla birlikte, bir hüküm, ölüm cezasının askıya alınmasının olağanüstü hal sırasında kaldırılabileceği kuralını getiriyor. 

Uluslararası Af Örgütü yeni yasayı “tarihi bir an” olarak nitelediği açıklamasında, 2023 yılı sonu itibariyle Zimbabve'de en az 59 kişinin ölüm cezası altında olduğunun bilindiğini bildirdi. 

Uluslararası haklar grubunun açıklamasında, “Yetkilileri, yasa tasarısında yapılan değişikliklerde yer alan ve olağanüstü hal süresince ölüm cezasının uygulanmasına izin veren maddeyi kaldırarak ölüm cezasının tamamen kaldırılması için hızla harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi.

Yerel The Herald gazetesi, idam cezası kaldırıldığında muhtemelen yeniden yargılanmak üzere mahkemeye dönmek zorunda kalacak 63 idam mahkumunun bulunduğunu bildirmişti.

Af Örgütü, Sahraaltı Afrika'da 24 ülkenin tüm suçlar için ölüm cezasını kaldırdığını, iki ülkenin ise sadece adi suçlar için ölüm cezasını uygulamadığını belirtti. 

Mnangagwa, 1960'larda bağımsızlık için verilen gerilla savaşı sırasında bir treni havaya uçurduğu için idam cezasına çarptırıldığından beri idam cezasına karşı çıkıyor. Bu ceza daha sonra hafifletilmişti.

Af Örgütü'ne göre 2023 yılında infaz gerçekleştirdiği bilinen 16 ülkeden sadece biri (Somali) Sahraaltı Afrika'da yer alıyordu.

Fotoğraf: sosyal medya 

Kaynak: Ajans Bizim