Kuş gribi vakalarının etkisi, Ramazan ayında artan talep ve ihracat spekülasyonlarıyla rekor seviyelere çıkan yumurta fiyatlarında sert bir düşüş yaşandı. Son bir ayda fiyatlar yüzde 50-55 oranında gerilerken, piyasa yeniden dengeye kavuşmaya başladı.
Yılın ilk çeyreğinde özellikle ABD başta olmak üzere bazı ülkelere yönelik ihracat süreci ve Ramazan ayında yükselen iç talep nedeniyle koli başına 270-280 liraya kadar çıkan yumurta fiyatları, alınan önlemler sayesinde 160-180 lira bandına kadar düştü.
Ticaret Bakanlığı’nın, sofralık yumurta ihracatında uygulanan kesinti tutarını kilogram başına 0,5 dolardan 1,5 dolara çıkarması, piyasadaki dengesizliği büyük ölçüde giderdi. Fiyatlarda görülen bu düşüş, vatandaşların temel gıda ürünlerine ulaşımını da kolaylaştırdı.
YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, fiyat artışlarının üretim maliyetlerinden değil, bazı semt marketlerinin fırsatçı tutumlarından kaynaklandığını belirtti. “Ramazan ayında zam yapılmasın” kampanyası başlattıklarını hatırlatan Afyon, “Üreticiler olarak biz de yüksek fiyatlara karşı tepki verdik. Şu anda piyasa dengeye geldi ve fiyatlar makul seviyelerde” dedi. Afyon ayrıca Türkiye'nin yumurta üretiminin, tüketimi ve ihracatı karşılayacak düzeyde olduğunu vurguladı.
Türem Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaya ise fiyat düşüşlerinin, ihracat kısıtlaması açıklamasının ardından hızlandığını belirterek, “Fon kesintisi uygulaması devam ederse fiyatlar daha da düşebilir” dedi. Küçük boy yumurtaların ("small") tamamının ihracata yönelik üretildiğini ve iç piyasada tüketici tarafından talep görmediğini söyleyen Kaya, “Bu ürünleri reyonda satamıyoruz. Halkımız daha büyük boy yumurtaları tercih ediyor” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, fiyat dengelenmesinin sürmesi için ihracat ve iç piyasa talepleri arasındaki dengenin dikkatle korunması gerektiğini belirtiyor.