Bir cerideyi 70 yıl yaşatmak, kolay bir iş değildir.
Ulusal ceridelere göre hem okur hacmi hem de finansal kaynak temininin çok daha kısıtlı olduğu gerçeğinden hareketle, mahalli basını uzun süre ayakta tutmak ve yaşatmak fevkalade zor bir iştir.
Birçok ceridenin, yayına girdiği tarihten itibaren bir süre sonra yayın hayatını hususen iktisadi sebeplerle sürdüremediği ve kapanmak zorunda kaldığı, ya da el değiştirdiği yaşayarak gördüğümüz vakıalardandır.
Yeni Sakarya 70 yıl gibi uzun bir süre yaşadığı gibi, bilebildiğim kadarıyla el değiştirmeden bugünlere gelmeyi de başarmıştır.
Bu uzun ömürde, gazete sahibi silsilesinin istikrarlı çabaları, azmi ve fedakarlığı yanında, sanırım mutedil bir yayın çizgisi takip etmesinin rolü de çok büyüktür.
Hiç şüphesiz farklı görüşlere yer verebilmesi, düşünce ve ifade özgürlüğüne olabildiğince saygı duyması da, bu başarı da gözden ırak tutulmamalıdır.
Hafızam beni yanıltmıyorsa, on yılı aşkın bir süreden beri bu ceridede haftada iki gün aralıksız yazıyorum ki, bu benim için bir ilktir.
Köşe yazarlığı yapmaya başladığım 1990 yılından beri, yaklaşık 33 yıllık yazı hayatımda en uzun süre yazdığım ceride Yeni Sakarya olmuştur. Bunun benim için ayrı bir önemi olup, yazı hayatımın en uzun ceridesi olarak ilk sıraya yerleşmiş, ilkler arasında yer almıştır. Bundan önce yazdığım ceridede ise altı yıl aralıksız yazmıştım.
Yeni Sakarya’nın benim için bir başka önemli özelliği de, benimle doğmuş olması ve aynı yaşta olmamızdır. Şüphesi biz kocadık ama gazete hiç yaşlanmadı, tabiatı gereği de yaşlanmayacak, yayın hayatına ilelebet devam edecektir inşallah.
Basın, geçmişi geleceği taşıyan yazılı kaynaklardır ve Tarihe vesika taşıyacak mühim kaynakların başında gelmektedir. Ne kadar doğru yazarsa, Tarih te o kadar doğru olacak, her yazılanın hesabı BÜYÜK HESAP GÜNÜNDE verilecektir. Allah indinde kalpten geçenler bile bilinmekte, gazete ise bunları her iki alem için kayıt altına almaktadır.
Bu düşünceden hareketle, Sakarya’nın İl olması ile de yaşıt olan Yeni Sakarya’nın, bundan sonra da aynı hassasiyetle ve bu duyarlılığı daha artırarak, düşünce ve ifade özgürlüğüne en geniş anlamda sahip çıkarak, ahlaklı, hususen ADALETLİ, tarafsız, zayıfın yanında, zalimin karşısında, mazlumun yanında, “Kolaylaştırınız zorlaştırmayınız. Sevdiriniz nefret ettirmeyiniz.” veya “ müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz/ürkütmeyiniz.” Hadis-i Şerifini düstur edinerek nice yıllara ulaşmasını temenni ediyor, bunu için dua ediyor, 70 yaşını tebrik ediyor, gazetenin yıllardır yaşaması için çaba gösteren maliklerine, idare kadrosuna, çalışanlarına ve yazarlarına sağlık, saadet, muvaffakiyet ve MUTLAK İSTİKAMET içinde uzun ömürler diliyoruz.
ÇARK CADDESİ DÜZENLEMESİ
Sakarya’nın “İstiklal caddesi” olarak bilinen Çark Caddesinin elden geçirilerek, bakımlı ve nitelikli hale getirilmesi fevkalade güzel bir çalışma olmuştur. N. Bayar ile nihayet bulduğu Kız İmam Hatip arasının karanlık yüzü aydınlanmış, şehre güzellik katmıştır.
Temizliğine özel önem vererek, kirleterek temizleme değil, kirlettirmemeyi temel esas alarak (zira altınla döşeseniz, eğer temiz değilse tenekeye dönüşmektedir), bu düzenlemenin etap etap nihayetine yani Serdivan Belediyesi’ne kadar devam ettirilmesi, ama altyapısının çok iyi yapılarak, bozulmayacak veya tamiratlarla çizilmeyecek, yaralanmayacak, yama yapılmayacak, estetiğini kaybetmeyecek şekilde devam etmesi dilek ve temennisi ile emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
ÇARK KÖPRÜSÜ
Defalarca yazdım ve bir daha yazıyorum. Adapazarı’nı Serdivan’a bağlayan en önemli ve en büyük, yaya ve araç tırafiği en yoğun köprü olan, Köfteci İsmail’in yanındaki Çark köprüsünün, Serdivan istikametinde sol tarafta kalan yaya yolu kısmı, yarım metre kadar olup, yaya yolu sııtandardının çok altındadır.
İki merkez ilçeyi birbirine bağlayan bu yaya aksının bir an önce genişletilmesi ve köprünün nitelikli, estetik hale getirilmesi, ayrıca Çark deresi üzerindeki tüm köprülerin isimlendirilmesi ve ya numaralandırılmasını da ilgili, yetkili ve sorumluların bilgisine arz ediyoruz.
ÇARK MESİRE TARİHÇESİ
Bunu da defalarca yazım ve bir kez daha yazıyorum.
Tarihi Çark Mesire’nin anısını ve tarihini yaşatmak üzere, taş kemer kapıya “Çark Mesire” tabelası asılması ve bir tarihçe yazılması fevkalade uygun olacaktır.
TARİHİ ÇARKIN ONARILMASI
Bunu da önceleri yazmıştım.
Sakarya kent merkezine su temininde yıllarca vazife yapmış ve harabe halde olan TARİHİ ÇARKIN da bir an önce aslına uygun olarak onarılması, tabelasının ve tarihçesinin üzerin asılması talep ve beklentilerimiz arasındadır.