2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan yapılan derlemeye göre, Türkiye'nin coğrafi konumu ve zengin doğal kaynakları, su ürünleri sektöründe önemli fırsatlar sunuyor. Nüfus artışı ve doğal kaynakların azalmasıyla birlikte, su ürünleri üretiminde yetiştiriciliğin payı avcılığa göre giderek artmaktadır. Bu artışta, sulama ve enerji amaçlı gölet ve barajların yapımı da etkili bir rol oynamaktadır.
Üretim Verileri ve Yetiştiricilikteki Artışlar
Geçtiğimiz yıl Türkiye'de toplam 1 milyon ton su ürünleri üretimi gerçekleştirilirken, bu üretimin yüzde 41,6'sı deniz avcılığı, yüzde 3,3'ü iç su avcılığı ve yüzde 55,1'i yetiştiricilikten oluştu. Özellikle iç sularda alabalık, denizlerde ise çipura, levrek ve son dönemde Türk somonu üretiminde kayda değer artışlar yaşandı. 2022’de 514,8 bin ton olan su ürünleri yetiştiriciliği, yüzde 8,1 artışla 556 bin tona yükseldi.
Türkiye'de, yıllık 536 bin ton kapasiteli 554 deniz balığı yetiştiriciliği tesisi ve yıllık 277 bin ton kapasiteli 1831 iç su balıkları yetiştiriciliği tesisi ile toplamda 813 bin ton kapasiteli 2 bin 385 su ürünleri yetiştiriciliği tesisi faaliyet göstermektedir.
Sürdürülebilirlik ve Denetim Çalışmaları
Su kaynaklarının korunması ve yasa dışı avcılıkla mücadele amacıyla deniz ve iç sulardaki av sahalarında düzenli denetimler gerçekleştiriliyor. Geçen yıl 79 bin denetim yapılırken, 2024’te 158 bin denetim planlanıyor. Ayrıca, 200 bin metrekare terkedilmiş av aracının temizlenmesi hedefleniyor.
Mevcut stokların korunması için iç su kaynaklarına 70 milyon balık yavrusu salınması ve yıllık 7 bin 500 ton kapasiteli yeni yetiştiricilik alanlarının üretime açılması planlanmaktadır.
Küçük Ölçekli Balıkçılara Destek
Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği çerçevesinde, su ürünleri stoklarının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla avcılık ve yetiştiricilikteki üretim faaliyetlerine yönelik AR-GE çalışmaları devam edecektir. Gelecek yıl, ekonomik sürdürülebilirliklerini artırmak amacıyla 15 bin küçük ölçekli balıkçıya tarımsal destek verilecektir.