Diyetisyen Tuba Bayoğlu, Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bayoğlu'nun açıklamalarına göre:
"Ramazan ayı uzun süre açlık yaşadığımız, susuz kaldığımız, uyku düzenimizin şaştığı ancak manevi olarak iyi hissettiğimiz ve bedenen dinlendiğimiz bir ay. Özellikle bu ayda beslenmenin önemi biraz daha fazla kavranmalıdır. Vücudu besinsiz ve sıvısız bırakmamalı ancak gereksiz ve fazla tüketimden de kaçınmalıyız. Özenerek hazırlanan bol çeşitli iftar sofraları, tatlı, çerez, gazlı içecekler gibi gıdaların beraberinde sık tüketimi birçok kişide başta kilo alımı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarına yol açmaktadır.
Ramazan ayını kilo almadan hatta kilo vererek geçirmek mümkündür. Peki ne yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz? İlk olarak protein değeri yüksek, besleyici ve hafif bir sahur yapmak çok önemlidir. Sahurda yumurta, yoğurt, kefir, lor peyniri, ceviz ve taze meyve-sebze gibi besinler sıklıkla yer alırken, hamur işi, kızartma ve tuzlu besinler tüketilmemelidir. Bir diğer önemli unsur su tüketimidir. Uzun saatlerce susuz olan vücudumuza ihtiyacı kadar suyu iftar-sahur arası vermeliyiz. Kişinin ihtiyacı olan su miktarı 0,33 ml/kg şeklinde hesaplanabilir. Su miktarını bu süreçte tamamlayıp tüketmek kilo verimini hızlandırabilir.
İftar süresince yemek yeme hızının düşük olması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Bayoğlu, iftar öğününü şu şekilde açıkladı: “Gelelim iftara... İftarımızı hangi besinle açtığımız çok önemli olmamakla beraber bu zeytin, hurma veya su olabilir. İftar süresince yemek yeme hızımız oldukça düşük olmalıdır, yavaş yavaş ve uzun çiğnemeler yapmalıyız. Çorba ile yemeğe başlamalı ufak aralar vererek (servise yardım etmek, ibadet yapmak, dolaşmak) ana yemek tüketilmelidir. Çok fazla çeşit sofrada yer almamalı yemeğe yoğurt, ayran veya salata eşlik etmelidir. Herkesin çok sevdiği ramazan pidesi bu süreçte 1 avuç içi kadar ekmek yerine tercih edilebilir. İftar sonrası hemen uzanmamaya veya yatmamaya dikkat edilmeli. Bu reflüyü tetikleyebilir, kan şekerini yükseltebilir ve kilo almaya davetiye çıkarabilir. Yemek sonrası yapılacak yürüyüşler bize bu yolda en büyük desteği sağlayacaktır. Kilo almak istemiyorsak hareket etmemiz şart."
Bu bilgiler, Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve kilo kontrolüne odaklanan kişilere yönelik genel rehber niteliğindedir. Bireylerin kendi sağlık durumlarına ve ihtiyaçlarına uygun bir beslenme planı oluşturmak için diyetisyenlere danışmaları önerilir.