Platformun raporunda, 10 kadının boşanmak istemek, ilişkiyi veya evlenmeyi reddetmek gibi kendi hayatlarına dair karar almaya çalıştıkları için öldürüldüğü kaydedildi. Ayrıca 3 kadın ekonomik sebeplerle, 3 kadın ise failin oğlunun intiharından sorumlu tutuldukları gerekçesiyle öldürülürken, 1 kadın eşine hakaret ettiği iddiasıyla katledildi. 31 kadının ise hangi sebeple öldürüldüğü tespit edilemedi.
Kadın Cinayetlerinin Coğrafi Dağılımı
Raporda yer alan verilere göre, İstanbul’da 8, Adana’da 5, Gaziantep’te 4, İzmir’de 3 kadın hayatını kaybetti. Bursa, Mersin, Ankara, Diyarbakır, Kastamonu, Tekirdağ, Balıkesir ve Hatay’da ise 2’şer kadın cinayeti yaşanırken, Konya, Samsun, Çankırı, Şanlıurfa, Aydın, Muğla, Nevşehir, Uşak, Batman, Kocaeli ve Sakarya’da 1’er kadın cinayeti işlendi.
Kadın Cinayetlerinin Mekan ve Araçları
Kadınların büyük çoğunluğu, yani 26’sı evlerinde öldürülürken, 9’u kamusal alanlarda, 7’si sokakta, 2’si su kenarında, diğerleri ise ıssız bir yer, eğlence mekanı ve çay ocağı gibi farklı alanlarda hayatını kaybetti. Cinayetlerin çoğunda ateşli silahlar kullanıldı; 33 kadın silahla, 12’si kesici aletle, 1’i darp edilerek, 1’i boğularak, 1’i ise arabayla ezilerek öldürüldü.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun hazırladığı rapor, kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için toplumsal duyarlılığın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.