Tövbe, İslam dini açısından bir kişinin günahlarından pişmanlık duyarak Allah'a yönelip bağışlanma dilemesidir. İslam'da tövbe, Allah'a yönelmek, günahlarından gerçek bir pişmanlıkla dönmek ve Allah'tan af dilemek anlamına gelir. Tövbe, insanın manevi temizliği için önemli bir adımdır ve Müslümanlar için Allah'ın rahmetine ulaşmanın bir yolu olarak kabul edilir.

İslam'a göre tövbe şu temel unsurları içermelidir:

  1. Günahlardan Pişmanlık Duymak: Tövbe, kişinin günahlarından gerçek bir pişmanlık duymasını içerir. Bu, günahların farkına varmak, onlardan rahatsız olmak ve bu hatalardan dönme arzusunu içerir.

  2. Günahı Terk Etmek: Tövbe, kişinin günah işlediği davranışlardan vazgeçmesini gerektirir. Günahı terk etmek, bu davranışlara bir daha dönmemek ve Allah'a itaatsizlikten kaçınmak anlamına gelir.

  3. Allah'tan Bağışlanma Dilemek: Tövbe, kişinin Allah'tan bağışlanma dilemesini içerir. Bu, Allah'a yönelerek, O'ndan af talep etmek ve günahlarının bağışlanmasını istemektir.

İslam'da tövbe, Allah'ın rahmet ve affına inanmayı içerir. Allah, tövbe edenleri sevgiyle karşılar ve samimi bir şekilde tövbe edenlerin günahlarını bağışlar. İslam'a göre her insan günah işleyebilir, ancak tövbe ile bu günahlardan kurtulma imkanına sahiptir.

Hz. Peygamber Muhammed'in (s.a.s.) pek çok hadisinde tövbe ve istiğfarın önemi vurgulanmış, Allah'ın tövbeye açık kapısı olduğu ve O'nun merhametinin sonsuz olduğu ifade edilmiştir. Tövbe, bir Müslüman için sürekli bir süreçtir ve hayat boyu devam eder.

 

Tövbe ederken hangi dualar okunmalıdır?

Tövbe edecek kimsenin iki rek'at namaz kılması, akabinde Allah’a hamd, Resûlüne (s.a.s.) salât ve selâm getirdikten sonra tövbe ve istiğfar etmesi ve salavat ve hamd ile bitirmesi tövbenin adabındandır.
Hz. Peygamber’in (s.a.s.), bağışlanması için yaptığı pek çok duadan ikisi şudur:
اللَّهُمَّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي ظُلْمًا كَثِيرًا وَلاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ فَاغْفِرْ لِي مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ وَارْحَمْنِي إِنَّكَ أَنْتَ الغَفُورُ الرَّحِيمُ.
“Allah’ım! Ben kendime çok zulmettim. Günahları bağışlayacak ise yalnız sensin. Öyleyse tükenmez lütfunla beni bağışla, bana merhamet et. Çünkü affı sonsuz, merhameti nihâyetsiz olan yalnız sensin.” (Buhârî, Ezân 149 [834]; Müslim, Zikir, 48 
رَبِّ اغْفِرْ لِي خَطِيئَتِي وَجَهْلِي وَإِسْرَافِي فِي أَمْرِي كُلِّهِ وَمَا أَنْتَ أَعْلَمُ بِهِ مِنِّي اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي خَطَايَايَ وَعَمْدِي وَجَهْلِي وَهَزْلِي وَكُلُّ ذَلِكَ عِنْدِي. اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي مَا قَدَّمْتُ وَمَا أَخَّرْتُ وَمَا أَسْرَرْتُ وَمَا أَعْلَنْتُ أَنْتَ المُقَدِّمُ وَأَنْتَ المُؤَخِّرُ وَأَنْتَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ.
“Ey Rabbim! Günahlarımı, bilmeden ve haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün suçlarımı bağışla!
Allah’ım! Bilerek, bilmeyerek ve umursamadan yaptığım yanlışları! Bütün bu kusurların bende bulunduğunu itiraf ederim.
Allah’ım! Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum günahlarımı affeyle! Öne geçiren de sen, geride bırakan da sensin ve Senin gücün her şeye yeter.” (Buhârî, Deʽavât, 60 [6398]; Müslim, Zikir, 70 

İşte Hz. Peygamber'in (s.a.s.) kullandığı tövbe dualarından ikisi:

  1. "اللَّهُمَّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي ظُلْمًا كَثِيرًا وَلاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ فَاغْفِرْ لِي مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ وَارْحَمْنِي إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ."

    • "Allah'ım! Ben kendime çok zulmettim. Günahları bağışlayacak ise yalnız sensin. Öyleyse tükenmez lütfunla beni bağışla, bana merhamet et. Çünkü affı sonsuz, merhameti nihâyetsiz olan yalnız sensin."
  2. "رَبِّ اغْفِرْ لِي خَطِيئَتِي وَجَهْلِي وَإِسْرَافِي فِي أَمْرِي كُلِّهِ وَمَا أَنْتَ أَعْلَمُ بِهِ مِنِّي اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي خَطَايَايَ وَعَمْدِي وَجَهْلِي وَهَزْلِي وَكُلُّ ذَلِكَ عِنْدِي. اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي مَا قَدَّمْتُ وَمَا أَخَّرْتُ وَمَا أَسْرَرْتُ وَمَا أَعْلَنْتُ أَنْتَ المُقَدِّمُ وَأَنْتَ المُؤَخِّرُ وَأَنْتَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ."

    • "Ey Rabbim! Günahlarımı, bilmeden ve haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün suçlarımı bağışla! Allah'ım! Bilerek, bilmeyerek ve umursamadan yaptığım yanlışları! Bütün bu kusurların bende bulunduğunu itiraf ederim. Allah'ım! Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum günahlarımı affeyle! Öne geçiren de sen, geride bırakan da sensin ve Senin gücün her şeye yeter."

Bu dualar, tövbe ve istiğfar esnasında kullanılabilir. Ancak en önemlisi samimiyetle yapılan içten bir tövbedir. Allah, samimi bir şekilde tövbe eden kullarını bağışlamaya ve affetmeye hazırdır.

Editör: Haber Merkezi