“Yoksulluk bugün Türkiye’nin en büyük problemi. Bu problemden çocuklar da nasibini alıyor. Beslenme çantaları dolmuyor, çocukların derste açlıktan başları ağrıyor. Bunları duyuyoruz öğretmenlerden. İktidar çok fazla sosyal yardım yaptığını vurgulamaya çalışıyor ama bu madalyonun asıl yüzünde sosyal politikanın çöküşü, yönetilebilir yoksulluk ve büyüyen yoksulluk ağı var. 9 milyon çocuk yoksullukla boğuşuyor, verilere bakıyoruz ve neredeyse her 2 çocuktan birinin yoksul olduğunu görüyoruz.”
CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent’in konuyla ilgili araştırma önergesi şöyle:
Özellikle son 22 senede AKP iktidarı dolayısıyla hak kayıpları en çok artan gruplar içerisinde çocuklar göze çarpmaktadır. Çocukların karşı karşı kaldığı sorunlar her geçen büyümekte ve tüm bu sorunların ve hak ihlallerinin önüne geçilmemektedir. TÜİK verilerine göre 2023 yıl sonu itibarıyla, Türkiye nüfusu 85 milyon 372 bin 377 kişi iken bunun 22 milyon 206 bin 34’ünü çocuklar oluşturmaktadır. Nüfusun yüzde 25’inden fazlasını oluşturan çocuklar maalesef çocukluklarını yaşayamamaktadırlar.
Çocukların karşı karşıya kaldığı en büyük sorun Türkiye’de günden güne büyüyen yoksulluktur. Her yaş grubu için geçerli en temel sorun haline gelen yoksulluktan çocuklar ciddi şekilde etkilenmektedir. Çocuk yoksulluğu çoğu zaman barınma, eğitim, gıda, ısınma, tıbbi destekte yoksunluk ve/veya sosyal dışlanma olarak kendini göstermektedir. Çocuklukta karşılaşılan yoksulluk, yaşamın ilerleyen dönemlerinde de kolayca üstesinden gelinemeyen eksikliklere yol açmaktadır.
TÜİK verilerine göre Türkiye’de çocuk nüfusun yüzde 39,7’si ciddi bir şekilde yoksulluk çekip, sosyal dışlanma riski altında yaşamaktadır. Hatta 2023 yılı incelendiğinde, tüm yaşlar arasında yoksulluğu en çok yaşayan yaş grubu çocuklardan oluşmaktadır. Türkiye’de ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 62,4 olurken; et, tavuk veya balığı her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 12,7 olarak kayıtlara geçmiştir. Çocukların yüzde 9,3’ü çalışanı olmayan ailelerde yaşamaktadır.
UNICEF’in “Zenginliğin Ortasında Çocuk Yoksulluğu” araştırmasına göre, Türkiye çocuk yoksulluğunda AB ve OECD ülkeleri arasında Kolombiya’dan sonra ikinci sırada yer almıştır. Rapora göre, ülkedeki çocuk yoksulluğu özellikle 2014 yılından sonra artışa geçmiştir. Sosyal yardımlar ise bu durumu çözememektedir.
Türkiye’de çocukların içinde bulunduğu yoksulluğun ve yoksulluk nedeniyle yaşanan kötü koşulların nedenlerinin araştırılması, bu koşulları yaratan nedenlerin tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”