Kiraya verilecek arazilerin tespiti için il veya ilçe müdürlükleri bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Bu komisyonlar, atıl durumdaki tarım arazilerini belirleyerek kiralama sürecini yönetecek. Yönetmeliğe göre, re’sen yapılacak kiralama işlemlerinde kiralama önceliği, bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına verilecek. Bu sayede, yerel toplulukların ve meslek örgütlerinin tarımsal üretime katılımı teşvik edilecek.

Bayraktar, "Bu yönetmeliği son derece olumlu buluyoruz. Üretim yapılmayan tarım arazilerinin kiraya verilerek tarımsal üretime kazandırılması, ülkemizin tarım potansiyelini daha verimli bir şekilde kullanmamızı sağlayacak. Üretim yapılmayan alanların mutlaka üretilebilir hale getirilmesi gerekir," dedi. Yeni düzenleme, uzun süredir atıl durumda olan tarım arazilerinin yeniden ekonomiye kazandırılmasını hedefliyor.

HER YETKİ VERİLMEMELİ

Konuya ilişkin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, Yeni Sakarya'ya özel açıklamalarda bulundu. Bayraktar, “Tarımsal varlıklar, şahısların mülkiyetinde olmakla birlikte insanların yaşamları için vazgeçilmez olan gıdanın üretim alanlarıdır. Dolayısıyla mülkiyetin sahibi olmak tasarruf konusunda insanlara her türlü yetki vermemeli. Bunun bir toplumsal insan varlığı olduğu bilinciyle bu alanların gıda üretiminde en verimli kullanımını sağlayacak tedbirlerin alınması gerekir.” dedi. 

KALİTE VE VERİMSİZLİK

Kaliteli ve verimliliği yüksek üretim yapmaları mümkün olmayacağını ifade eden Bayraktar, “Geldiğimiz noktada görüyoruz ki ana geçim kaynağı ve mesleği çiftçilik olmayan değişik yollarla ama miras yoluyla ama tasarruf amaçlı mal edinme arzusuyla meslek dışında üretme bilgisi dahi olmayan birçok insanımızın tarımsal varlıkların sahibi olduğunu görüyoruz. Bu son derece tehlikeli bir durumdur. Meslek sahibi ve bilgisi olmayanların, kaliteli ve verimliliği yüksek üretim yapmaları mümkün değildir. Bu bir insanlık ve ülke kaybıdır. Bir taraftan hiç üretilmeyen diğer taraftan da üretilse bile mevcut kaynakların doğru kullanılmadığı ve verim kayıpların yaşandığı üretim sahalarıyla karşı karşıyayız.” diye konuştu. 

ÇİFTÇİNİN ARSASI DOLU

 Bayraktar, “Gerçek meslek sahibi olan insanların elindeki varlıklarda üretim yapmak için ısrarla mesleğini devam ettirmeye çalışıyor. Mesleği çiftçilik olmayanların elindeki varlıkların, çiftçi olanlara devretme zorunluluğu var. Bir yandan dünyanın nüfusu artarken, diğer taraftan insanları doyuracak alanların kaybı hızla yaşanırken, o zaman mevcut alanların korunmasının yanında mevcut alanları en iyi şekilde kullanmak ve buralarda en yüksek verimi almak zorundayız. Bu alanların, yanlış kullanması vebaldir.” dedi.

OLUMLU BULDULAR
Bayraktar, yürürlüğe giren yönetmelikle ilgili şunları söyledi; “Bakanlığın aldığı kararı son derece olumlu buluyoruz. Boş bırakılmış, üretim yapılmayan bu tür üretim alanlarının mutlak surette yapılabilir ve üretilebilir olması gerekir. Tabi buraları da yine altını çizerek belirtmek isterim ki mesleği çiftçilik olanlar yapmalı. Mülkiyet esaslı bir tasarruf yerine üretim esaslı bir tasarrufa dönüştürülmeli.”

Muhabir: Şevval GEÇİN