Başkan Akbıyık, özellikle tarım desteklemelerinin yetersiz kaldığını vurgulayarak, “Çiftçilerimizin alan bazlı desteklemeleri yaklaşık 7 yıldır hiç arttırılmadı. Alan bazlı fındık desteği 170 TL’de kaldı, ürün bazlı dane mısır desteği ise tonda sadece 30 TL. Oysa mazot fiyatları, eskiden 7 TL iken bugün 40 TL’ye çıktı. Fındık 2024 taban fiyatı yüzde 57 arttırıldı, benzer bir hassasiyetin dane mısır için de gösterilmesini bekliyoruz” dedi.

Bölgedeki Tarım İşçileri ve Artan Giderler

Akbıyık, doğudan gelen tarım işçileri için çadır kurabilecekleri alan konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını belirterek, gübre ve tohum ilaç giderlerindeki artışa dikkat çekti. “Gübre fiyatları yaklaşık 2 kat arttı. Tohum ilaç giderleri her yıl zamlanırdı ama bu yıl artışlar rekor seviyede” ifadelerini kullandı. Akbıyık ayrıca, tarımsal ürünlerin sevkiyatındaki problemler ve bölgede sebze yıkama ve paketleme tesislerinin kurulmasının gerekliliğini de dile getirdi.

Çiftçinin Hal İhtiyacı ve Sosyal Güvence Talepleri

Başkan Akbıyık, üretici çiftçilerin ürünlerini hasat ettikten sonra satabilecekleri küçük bir hale duyulan ihtiyacın had safhada olduğunu vurguladı. Ayrıca çiftçilikle uğraşan ailelerin sosyal güvencelerinin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti: “Çiftçilik ailecek yapılan bir meslektir, bu nedenle çiftçi BAĞKUR’u tüm aileyi kapsamalı. Devletimiz, çiftçinin üretim yaptığı katma değere göre sigorta priminin büyük bölümünü üstlenmelidir.”

Son olarak, çiftçi çocuklarına ziraat fakültelerine girişte pozitif ayrımcılık yapılması ve ek puan verilmesi gerektiğini belirten Akbıyık, Tarım Bakanlığı'nın ÇKS kayıtlarına göre çiftçilere ÖTV ve KDV’siz mazot satılmasını da önerdi.

Ziyarette, Ali İhsan Yavuz ve Yunus Tever, çiftçilerin yanında olduklarını belirterek, sorunların çözümü için gerekli notları aldıklarını ifade ettiler.

Muhabir: Şevval GEÇİN