Maraş'ın Millî Mücadele Kahramanı

Maraş'ın Millî Mücadele dönemindeki sembol isimlerinden biri olan Sütçü İmam, 1872 yılında Fevzipaşa Mahallesi'nde dünyaya gelmiştir. Babası Ömer Efendi, annesi Emine Hanım'dır. Kendisi, Maraş'ın Uzunoluk Camii'nde imamlık yapmış, geçimini ise cami yakınındaki küçük dükkânında süt satarak sağlamıştır. "İmam" adına rağmen "Sütçü İmam" olarak anılan kahraman, 31 Ekim 1919'da, Maraş'ın Millî Mücadele'deki önemli direnişinin başladığı gün olan "Sütçü İmam Olayı"nda adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır.

Fransızlardan güç alan Ermeni askerlerinin Maraş sokaklarında Türklere hakaret etmeleri ve mukaddesata saldırmaları üzerine, Maraş halkı tepki göstermiştir. Bu olayın yaşandığı gün, bir grup Ermeni askeri Uzunoluk Caddesi'nden kışlaya dönerken, bir hanımefendiye saldırarak peçesini yırtmış ve "Artık burası Türklerin değil, peçe ile gezilmez." gibi tehditler savurmuştur. Olaya müdahil olan vatandaşlar arasında yer alan Sütçü İmam, işgalcilere karşı silahını ateşlemiş ve bir Ermeni askerini etkisiz hale getirmiştir. Bu olay, Maraş'ın kurtuluş mücadelesinin de fitilini ateşlemiştir.

22 gün süren Maraş şehir harbinde büyük fedakârlıklar gösteren Sütçü İmam, işgalci kuvvetlerin Maraş'tan kovulmasının ardından Belediye'ye personel olarak alınmıştır. Kaledeki topun idaresi de kendisine verilmiştir. Ancak, Kurtuluş Savaşı'nın ardından, Abdülmecit Efendi'nin halife olmasını kutlamak amacıyla kalede top atışları yapılırken barutun ateş alması sonucu ağır yaralanmış ve 25 Kasım 1922'de vefat etmiştir.

Sütçü İmam'ın fedakârlıkları ve kahramanlığı unutulmamış, onun anısını yaşatmak adına birçok anıt ve çeşme yapılmıştır. 1936'da Uzunoluk Meydanı'nda, 1977'de Kıbrıs Meydanı'nda ve sonrasında diğer pek çok yerde onun adına anıtlar dikilmiştir. 1980 sonrasında Çınarlı Camii'deki mezarı, Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından "anıt mezar" haline getirilmiş ve 1992'de "Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi" kurulmuştur.

HABER MERKEZİ 

Editör: Haber Merkezi