Tartus, Humus ve hatta başkent Şam gibi birçok şehirde düzenlenen protestolarda çatışmalar çıktı.
Suriye'nin yeni İçişleri Bakanı Muhammed Abdül Rahman, 14 “İçişleri Bakanlığı personelinin” devrik Devlet Başkanı Beşar Esad'ın destekçileri tarafından öldürüldüğünü açıkladı.
Salı günü, Hama’da Beşar Esad döneminde görev alan Alevi üç hakim ve bir subayın öldürülmesine tepki olarak, dün Humus, Hama, Tartus ve Lazkiye'de eylemler düzenlendi.
Devlet medyasına göre, dün Humus kentinde yapılan gösterilere azınlıktaki Alevi ve Şii Müslüman toplulukların mensupları öncülük etti.
Merkezi İngiltere’de olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (OSDH), HTŞ'nin protestocuları dağıtmak için bazı noktalarda ateş açtığını ve en az bir kişinin öldüğünü ve beş kişinin de yaralandığını açıkladı.
En şiddetli olaylar
Son olaylar, Esad'ın iki hafta önce görevden alınmasından bu yana ülkede yaşanan en şiddetli ve yaygın huzursuzluk oldu.
Rahman, ülkenin güvenliğini "baltalamaya", vatandaşlarının hayatını tehlikeye atmaya ya da barış ve geleceğini istikrara kavuşturma süreçlerini durdurmaya cüret eden herkesin üzerine gidileceğini belirtti.
Alevilerin düzenlediği protestoların kısmen bir Alevi türbesinin yakıldığını gösteren çevrim içi bir videodan kaynaklandığı anlaşılıyor. Yetkililer ise videonun eski olduğuna ve yeni bir olay olmadığına ısrar ediyor.
Bazı protestocular, eski Suriye ordusundan olup HTŞ tarafından hapsedilen askerlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
HTŞ, protestolara karşılık olarak, yerel saatle akşam 18.00’den sabah 08.00 kadar sokağa çıkma yasağı uyguladı.
Devlet medyasında yer alan haberlerde, sokağa çıkma yasağının sadece bir gece için uygulandığı, ancak şiddetin sona ermemesi halinde yenilenebileceği belirtiliyor.
Suriye'deki Alevi azınlığın çoğunlukta olduğu Tartus kenti gibi diğer bölgelerde de küçük çaplı gösteriler düzenlendi, ancak bu gösteriler bu kadar şiddetli olmadı.
Esad'ın düşüşü sonrası Aleviler
Suriye'de Beşar Esad'ın düşüşü sonrası binlerce kişi her gün başkent Şam'daki Emevi Meydanında kutlamalara devam etse de pek çok Suriyeli Alevi ülkelerinin geleceğine ilişkin kaygılı ve tedirgin!
8 Aralık'ta kuzeydeki İdlib'ten bir yıldırım operasyonu başlatan (HTŞ) liderliğindeki isyancı grupların başkent Şam'ı ele geçirmesinin ardından Esad Rusya'ya kaçmış ve 13 yılı aşkın bir süredir devam eden acımasız iç savaş sona ermişti.
Kutlamalar sürüyor ama…
El Kaide'nin eski bir kolu olan HTŞ, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. Grup 2016 yılında El Kaide ile bağlarını kopardığını açıkladı, ancak yine de “dine hakaret ve “zina” suçlarından idamlar da dahil olmak üzere çeşitli insan hakları ihlalleriyle ilgili suçlamalar devam ediyor.
Sayısız medeniyetin kalbi olarak muazzam bir çeşitliliğe sahip olan Suriye’de HTŞ'nin kurduğu hükümetin üyelerinin tamamı Sünnilerden oluşuyor.
Kürtler, Hıristiyanlar, Dürzilerin de yaşadığı Suriye'nin 24 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor. Alevilerin ise nüfusu yüzde 10-13 arasında.
Beşar Esad ve babası eski Devlet Başkanı Hafız Esad da Lazkiye kökenli Alevilerden.
Esad ailesinin iktidara geldiği 1970'lerden bu yana ordu ve hükümette üst düzey görevlere Alevileri getirdiği biliniyor.
Fotoğraf: Euronews.com