Sıcak ortamlar pire oluşmasında en büyük etkenlerden biridir. Özellikle evcil hayvan besleyenlerin evinde çıkan pireler havaların ısınmasıyla artar. Evde pire problemi genellikle hayvanların yaşadığı evlerde sorun olsa da hayvanların teması sonucu insanlara da geçebilir. Çok hızlı bir şekilde çoğalan pire sorunu yine çok hızlı bir şekilde çözülmelidir. Bahçeli evi olanların veya depo, bodrum gibi alanlara sahip olanların da şikayet ettiği evde pire sorunu alınacak basit önlemlerle ortadan kaldırılabilinir. 

Veteriner hekiminizin  yakın zamanda köpeğinizde veya kedinizde tespit ettiği pireler, pire sorununun buzdağının yalnızca görünen kısmı olabilir. Evinizde aynı zamanda pire istilasının yayılma alanı olabilir.

Pireler ayak bileklerinizi ısırdığında pire sorunu daha belirgin olarak algılarsınız. Ancak  evin her bölgesinde   pire belirtileri daha az belirgin olabilir, özellikle de istila hala erken aşamadaysa , pireleri tespit etmek zor olabilir.

 Bahçede ya da evde beslediğiniz köpeğiniz pire bulaştığını nasıl emin olursunuz ?  

Köpeğinizdeki pirelerin bulunabileceği bölgelerin köpeğin arkasının alt kısmıdır. Ayrıca köpeğin , göğüs, karnını ve bacaklarını da kontrol edebilirsiniz. Kedilerin aksine, köpeğin boynunun ve başının sinir bozucu haşerelerden etkilenme olasılığı daha azdır.

Can dostunuzdan  sonra aranacak diğer yerler nereleridir?

Pirelerin saklanabileceği tek yer evcil hayvanınız değildir. Ayrıca bu parazitlerin istila edebileceği aşağıdaki yerleri de kontrol etmeliyiz. Halılar ve kilimler,döşemeli mobilya,evcil hayvanın yatağı bahçe (ağaç kabukları , çalılar ve ağaç yaprakları 

Yukarıda belirtilen yerlerin geneli, yaşam döngüleri için mükemmel koşullar sağladıkları için pire istilasına uğrama olasılıkları yüksektir.    Evde pire varsa ilk olarak yapılması gereken şey her yeri dip köşe iyi çeken bir süpürgeyle süpürmek olmalıdır. Süpürge işlemi bittikten sonra süpürgenin mutlaka temizlenmesi gerekir. Toz haznesinden çıkan pisliği torbaya boşaltmak gerekir. Torba ise evdeki çöp kovasına değil dışarıdaki çöpe atılmalıdır. 

Evcil hayvanı olanlar eğer bir köpek ise bunu ılık su ile pire şampuanıyla yıkaması gerekir. Eğer kedi de pire sorunu varsa veterinere danışarak pire olup olmadığını kontrol ettirilmeli, gerekli önlemlerin alınmasını sağlanmalıdır. Halkımıza sağlıklı güzel günler dilerim.

 Mustafa YILDIZ

Veteriner HEKİM

 

 

 

 

 

 

 

.

Kaynak: Basın BÜLTENİ