YSK, İçişleri Bakanlığı’nın seçim sandıklarında görevli polis ve jandarmadan alınacak sonuçların dosya halinde Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (GAMER) sayfasına kaydedilmesi kararını yasakladı. İçişleri Bakanlığı'nın Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) üzerinden özel bir seçim modülü hazırlayarak, sandık sonuçlarının polis ve jandarma marifetiyle alınıp Excel tablosu haline getirilerek, GAMER'e gönderilmesini kararlaştırmıştı.Söz konusu uygulama CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından kamuoyunun gündemine taşınmış, sandık sonuçlarını GAMER isimli uygulamaya kaydetmek isteyen İçişleri Bakanlığı’nın, kolluk gücünü sözlü olarak yasadışı görevlendirdiği belirtilmişti. İçişleri Bakanlığı, YSK’ye paralel bir seçim takip sistemi kurmasıyla tepki çekmiş, hukuksuz kararın uygulanmaması için YSK'ye çağrı yapılmıştı.YSK'ya başvuran İçişleri Bakanlığı sandık bilgileri ile il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarını istemişti. Yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarını da talep etmişti.YSK, bakanlığın yaptığı başvuruyu “Seçim, seçim kurullarının işidir. GAMER'in seçim görevi bulunmuyor” diyerek reddetmişti.
İşte YSK'nın o ret kararı:
KARAR
Kurulumuz Başkanlığına İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 27.04. 2023 tarihli ve E.50990 sayılı yazıda; Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığının 25.04.2023 tarihli ve 2436 sayılı yazı ile Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından GAMER Başkanlığı ve 11-İlçe Seçim Koordinasyon Merkezlerinde kullanılmak üzere, GAMER yazılımı bünyesinde "Seçim Modülü" hazırlandığının belirtildiği, söz konusu modülün seçim öncesi tatbikatlarda ve seçim sırasında kullanılabilmesi için Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının GAMER Başkanlığına excel formatında iletilmesi talep edilmiş olmakla konu incelendi.
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
İstem, Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının excel formatında iletilmesine ilişkindir.
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın "Seçimlerin genel yönetim ve denetimi" başlıklı 79'uncu maddesinin ikinci fıkrasında; "Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulunundur. Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz." hükmü yer almaktadır.
298 sayılı Kanun'un 14'üncü maddesi ile 7062 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesi Yüksek Seçim Kurulunun, 16 ve 20'nci maddeleri ile il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarının görev ve yetkileri belirlenmiş olup seçim iş ve işlemlerine ilişkin karar vermeye yetkili merciler seçim kurullarıdır.
Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığının seçim iş ve işlemleriyle ilgili bir görevi bulunmadığından Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının verilemeyeceğine karar verilmesi gerekmiştir. /Haber MERKEZİ